Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Рожден ден на ставрофорен иконом о.Иван – 02.07.2012 г.

На 2 юли - рожденият ден на ставрофорен иконом о.Иван в храм „Св.апостол Андрей Първозваний” се състоя скромно и мило тържество. Отец Иван и о.Йордан отслужиха Света Литургия, а след това всички свещеници и миряните поздравиха топло рожденика. Красив букет от червени гладиоли, поднесен от настоятелката Роза от името на богомолците допълни празничното настроение. Да ни е жив и здрав, на многая и благая лета! Закрилян да е от Пресвета Богородица! Още повече, че този ден е и Богородичен празник- Полагане честната дреха на Пресвета Богородица.

На 4 срещу 5 юли в храма се събрахме около 30 богомолци на всенощно бдение в чест и прослава на св.Сергий Радонежски и св. Атанасий Атонски. Двама Божии любимци, удостоени с благодатното посещение лично на Божията Майка.

Служиха отец Иван и отец Росен, който от времето на стажа си в нашия храм спечели любовта на богомолците тук. На клира пяха семинаристи, начело с храмовия певец Марио Иванов. От 21:30 ч. на 4 юли се изпълни вечерня служба, след която о.Иван говори за двамата светци – любими избраници на Божията Майка. Отец Росен прочете житията на светците, а след това последва едночасова почивка. Всички се подкрепихме с чай и кафе и осветен хляб. Едни се оттеглиха на тихи разговори в свежата прохлада на църковната градина, наслаждавайки се на уханието на розите и красотата на цветята и зеленината, а други останаха в църквата, потопени в среднощна топла молитва.

През втората част на бдението, до около 5 ч. сутринта, двамата отци отслужиха полунощница, утреня и света Литургия. По време на утринната служба се изпълниха полиелей и величания на св.Сергий Радонежски чудотворец и два канона – на св. Сергий и на св. Богородица.

С настъпване на празничния ден, в който се чества паметта на двамата светци и чудотворци, светата Литургия завърши с приемане на св.Причастие от надлежно приготвилите се. След раздаване на светата анафора всички се отправихме към домовете си в притихналия, още неразбуден град за кратка почивка. Защото през този ден очаквахме пристигането на йерусалимската икона на светите цар Константин и неговата майка – царица Елена с част от светия Христов Кръст, която ще бъде в София само за няколко часа. Всички се надявахме в 10:30 ч. да успеем да посрещнем светата икона в храм „Света Неделя”.

Слава Богу за всички милости и щедрости!

02.07.2012 г.
София

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.