Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Радостна и дълбоко патриотична традиция в храм „Св.ап.Андрей”!

На 04.01.2012 г. се състоя отново възпоменателно тържество в храма на българските опълченци по повод 134 години от освобождението на София от турско робство. От Национален съюз „Единение” дойдоха мъже, облечени в опълченски костюми и жени в народни облекла, всички потомци на българските опълченци. Трите знамена – едното от които е копие на Самарското знаме с изображение на Казанската пресв. Богородица и светите братя Кирил и Методи – внесени от потомците, накараха присъстващите да сведат глави в памет на загиналите.

Посрещна ги о. Иван, предстоятел на храма и като направи кратко встъпление за събитията, станали преди 134 години, даде думата на г-н Димитър Минчев – военен историк, който накратко запозна присъстващите с историческите събития около освобождението на София.

След което о. Иван прочете краткия благодарствен молебен и завърши с многолетствие. Всички след това целунаха трите знамена и със спомена за предците, отдали живота си за свободата на Родината си тръгнаха с надеждата, че тази традиция ще я продължат младите потомци на храбрите български опълченци и паметта им ще е вечна.

Отвън храма офицерите опълченци си направиха снимка за спомен, след което се отправиха към паметника в градинката при храм „Св. Николай Софийски”, като си пожелаха - о. Иван и полк. Маринов, (ако Бог ни поживи) - догодина да се срещнат отново по повод 135 –тата годишнина. Амин!

04.01.2012 г.
София

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.