Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Поздравление от о.Атанас към о.Иван
по повод неговото 40-годишно служение
в храм „Св.ап.Андрей Първозваний”

Преди да започне проповедта о.Иван братя и сестри, искам да обърна вашето внимание върху един юбилей в миналата седмица, който мина някакси незабележимо покрай суматохата около храмовия празник.
Нашият предстоятел, от скромност сигурно, не искаше да се отбелязва този юбилей, но ние свещениците и служителите към храма решихме, че трябва да се изпълнят думите на Спасителя, Който казва, че „никой не запалва светило и го захлупва под крина, а го издига на високо, за да свети на всички”. Така и ние решихме да издигнем неговото 40 годишно служение в този храм над всички ни, за да бъдем огрени от неговата всеотдайност към Бога и църквата, от неговата загриженост към храма, свещениците, служителите и целия богомолен народ, живущ и пребиваващ в тази енория. Нека от все сърце да му пожелаем добро здраве, още много години да служи все така на нашия Господ Иисус Христос и на църквата, да ни ръководи, наставлява и да се грижи за нас.

(Следва „Многая лета”)
По време на раздаването на нафората може всеки да го поздрави лично.

Отец Иван:” Благодаря на моите събратя, с които делим всичко в този храм и служим на вас – и кръщавки, и венчавки, и погребения и панахиди – всичко, което ние тримата извършваме в този апостолски Андреевски храм.
Преди няколко дни научих най-голямата истина за нашия храм, че преди 80 и повече години нашият покровител и патрон св.ап.Андрей сам, 3 пъти настоятелно се явява на един достоен свещеник от храм „Св.Николай Софийски” о.Васил Давидов и твърде настоятелно му заявява, че иска той, св.Андрей, да се построи храм на негово име на височината. Следователно, този храм не е наречен случайно от човеците и е бил избран св.Андрей, а лично той, естествено с Божията благодат и сила и промисъл е наименувал този храм - св.ап.Андрей Първозваний, - за което ние, андреевци особено му благодарим, за това, че ето тук, в този опълченски квартал,(за това и улицата е „Опълченска”), е построен по повод 50 годишнината от опълченците на Шипка през 1927г. Ние тук сме щастливи и блажени, че служим както на Господа Бога и св. Богородица и на него самия.
Ето преди 9 години, вече 10 години тези мощи са тук сред вас и вземаме всяка неделя благословение от дясното коляно на св.ап.Андрей Първозваний.”


05.12.2010 г.
София

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.