Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Проповед на о.Иван на 07.01.2011 г. - ИВАНОВДЕН

Боголюбиви християни, след тези триумфални многолетствия, които изпълнихме всички, заедно със хористите и свещениците, нека да известим днешния ден. Той не е само Иванов ден за именниците. Днешният ден Църквата Христова от древни времена е посветила на Кръстителя Господен Иоанна, който във всеки православен храм стои на иконостаса до Иисуса Христа. Това е най-голямото достойнство на един човек. Както от тази страна е най-великата дъщеря на човешкия род, откакто той съществува, а именно Св.Богородица. А от лявата страна на Иисус Христос Цар-Слави на небесата е именно Иоан Кръстител. Та днес е специално посветен този ден на Иоан Кръстител, но по какъв начин, как е замислен този ден. Тъй като вчера както виждате на иконата, нашата чудесна, прекрасна икона на Богоявление, виждате двама души -Синът Човечески ,Син Божий и Иоан Кръстител.

За това вчерашния ден е величав Господски празник, учреден още в първите векове от христовата църква. А днес Църквата Христова призовава всички християни (тези, които са на работа, са на работа) да се съберат в храма Божий, кой където намери,в какъвто и храм Христов да се подслони, за да извършим събор, за да прославим и възпеем именно Кръстителя Господен Йоан.

Аз специално съм присъствал в ломско село Аспарухово, как се изпълнява от народа събор. Всяко село, почти без изключение и по-малък град си имат събор в годината. И отидох там след обяд, привечер всеки дом –сиромашки или богаташки се е приготвил с всякакви ястия, с всякакви питиета и се канят всички гостуващи или местни хора един друг на гости, за да може на другия ден да е събора. Нощувал съм там и знам. От сутринта отива духовата музика в центъра на мегдана и започва цял ден да свири (с малки изключения) защото днес е съборът на селото. И на всякъде след официалната церемония влизат по домовете си и започва ядене и пиене до насита. Това е селският народен български събор.

Тук в момента никой не ни предлага ястие или питие, както ние обичаме да се събираме на трапеза по повод именни си или рождени дни. Ето, Църквата ни събра на този църковен събор, в който да присъстваме на Св.Божествена Литургия, като отправим нашите молитви, и не само молитви, но и песнопения за възхвала на Иоанна Кръстителя. Не зная вие какви песнопения си пеехте в сърцата. Това е 2 часа присъствие тук. Каква възхвала отправихте вие, всеки за себе си към Йоан Кръстител. Бог знае!

Но сте морално задължени днес да възхвалите Йоан Кръстител всеки в своето сърце. Да му благодарим за това, че именно той, Божият ангел е избран от Бога още от векове преди идването на Иисуса за да ВЪЗХВАЛИ и да подготви и да каже :„Моля направете пътека, защото идва след мене мъж, Който е по-достоен от мене, на Когото аз не съм достоен и да развържа връзките на обувките Му”. Казват: „Не си ли ти Синът Човечески”. „Не съм аз. Този, Който идва след мене – Той е.” И в един тържествен момент, когато Йоан Кръстител кръщава в р. Йордан юдеите с вода, вижда изведнъж върху идващия Иисус , Агнецът да слиза като гълъб Дух Светий и казва пред всички:”Ето Го. Този е Агнецът Божи” и Го показва пред целия насъбрал се еврейски народ при р.Йордан. „Той е Който ще ви кръсти не като мене с вода, а с Дух Светий и огън” и занапред всеки който не се кръщава с Дух Светий и огън ще бъде осъден от самия цар Иисус Христос. А който повярва в Него и се кръсти, ще бъде спасен. Това е алтернативата на човешкия род. И когато Иисус вече е дошъл на края на водата, Йоан Кръстител отстъпва и казва:”не, аз не мога да те кръстя, аз съм човек, а ти си Син Божий”. Иисус кротко му отговаря:”Йоане, остави сега. Нека да изпълним всяка правда”. Това изречение го помнете във вашия живот! Нека всички ние да изпълним Божията правда! Това е закон Божий! Никой от нас не може да го премине така транзит; да го заобиколи -не може. Щом си човек трябва да изпълниш всяка правда, която Бог е наредил на тази земя. И ето – това е вчерашния ден Богоявление.

Какво означава Богоявление накратко. Иисус Христос се кръщава като Син Човечески от ръката на раба си Йоана Кръстителя. Дух Светий слиза върху Него във вид на гълъб, както се рисува иконата на Светата Троица. И тук Го има. Всеки може да от вас да види гълъбчето, което праща светлина като слънчев лъч към кръщаващия се Иисус. А над всички стои безначалния Отец, нашият създател и Господ Бог -Баща. Това е „Отче наш”... и казва: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето Благоволение” и на Преображение Господне се допълва: „Него слушайте”. Следователно, който не слуша Иисуса Христа ще бъде осъден.

В новите класификатори на човешките, гражданските български професии стоят всички духовници, висши архиереи, митрополити, епископи, енорийски свещеници, имами , пастори и всякакви други религиозни водачи. Следователно в България се почитат поне 15 духовници, които служат всеки на своя Бог. Представете си каква картина е това. Преди една седмица обявиха по телевизията на всяко религиозно общество в България кои са неговите дни за почивка. И ако всички вие стоите безмълвни, аз не мога да стоя безмълвен! Защото фактически ние признаваме всички религии, понеже е свобода и демокрация. Само че ние християните имаме друго чувство за свобода и демокрация. Без нашият Господ Иисус Христос ние сме погубени, ние сме поробени. От кого? Не от държавниците, а от сатаната и демонските пълчища.

Моля ви, не обичайте пленничеството и робството. Възвеличете свободата, която Бог ни е дарил като основна човешка добродетел и Дар Божий. Първо е свободната човешка воля, второ е нашата свобода. Да избираме не между доброто и лошото, това е елементарно да избираш, между доброто и злото. Да избираш между Господа Иисуса Христа, Син Човеческий, Син Божий и сатаната и неговите приятели тук на земята: разбойниците, убийците, кръвопийците, тези, които дори се правят на просяци, а гледат как да откраднат от храма Божий. Ето, точно една година се навърши откакто в нашия храм на Иванов ден в 7 и 10 -15 часа ограбиха касата, в която вие пускате вашите стотинки. Аз заклеймих тези хора не човеци, а светотатци, които си позволиха дръзко между хората, които палят свещи и нищо не виждат.

А това се носи поне от двама човека от тук чак до вратата и на никой не му е направило впечатление. Един да беше казал:„Какво правите?”. Но ние си знаем нашата работа, не ни прави впечатление, че някой завлича църковната каса. Ето сега имаме нова каса, която стои тук.

И накрая – снощи вечерта от 10 до 12 часа аз се подготвях за днешния ден. Как се подготвях? Като бях зрител и слушател на бляскавата, великолепна московска служба в чест на Рождество Христово(според руския календар), което се предаваше по телевизията. Това са 2 часа бляскава, великолепна, блестяща служба в храм Христос Спасител.

И на три метра от патриарх Кирил бе президента на Русия и неговата съпруга. Два часа Медведев стоя без да мръдне, без да седне. Два часа стоя прав. Но аз не говоря за него – аз говоря как преживях 2 часа. Вие може би сте гледали разни сериали, но аз си бях на пост и знаех, че те празнуват не като нас, в 6 часа вечерта в „Св.Александър Невски”, а малко преди полунощ, в 10 часа вечерта и видях, съпоставих по –точно, нашите служби и техните. Ние сме на светлинни години далеч от тяхното изпълнение на църковните служби, както и в Гърция, Румъния. Да не забравяме Румъния като християнска православна държава, те са с нашия календар. Там службите минават на високо ниво. Мнозина се чудят как да останат свещеници, защото постоянно имат изпити. Постоянно проверки . Това е навсякъде около нас. Владиката проверява свещеника, нищо че си 15-20 години свещеник. Какво можеш, какво знаеш, постоянно проверки. В Гърция, Сърбия, Румъния, Македония, Русия, Украйна,(да не говорим за Украйна) Беларус и Молдова и др. държави.
Следователно да бъдем откровени и да видим дали ние изпълняваме всяка правда. Щом е службата Христова, не трябва да мислим само за нас... Господи дай ми здраве, спасение, късмет(особено думата късмет). А като сте тука преди всичко да прославите Господа Бога, че ни е създал. Да Му благодарим за това, всичко каквото е сторил Иисус Христос. Без Неговото идване на земята като Син Човеческий ние сега щяхме да лягаме в гроба и до там. Попадаме в ръцете, лапите на демонските пълчища. Не дай Боже!
Винаги съм се отричал от сатаната и сега пред вас пак казвам, че се отричам от тоя сатана, който сега ни проверява, колко сме християни.

И затова ние трябва да изпълним именно тази правда – да се откъснем от демонските пълчища, а да дойдем да паднем на колене пред Него и да кажем: Господи, прости и ни спаси!
Амин.

07.01.2011 г.
София

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.