Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Децата и Евангелските Истини

Оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене, защото на такива е царството небесно. (Мат. 19:14) е казал сам Иисус Христос. Убеждавам се непрекъснато в истинността на думите на Божия син.

Децата слушат със светнали очички Божиите слова, които остават в сърцата им трайно. Възкресение Христово отпразнувахме с децата в часа по Закон Божий на втория ден на Празника на празниците - Светъл Понеделник. Изумително е как децата усещат особено силно и правилно духовността на Евангелските събития. Близо два часа продължи обичайният един час по вероучение. Забавната част с чупене на яйца и опитване на козунаци беше само прелюдия, през която не остана нито едно здраво яйце от множеството донесени красиво изрисувани и украсени яйца. След това започна истинския празник – възпоменаване на Евангелските събития на Възкресение Христово. Децата слушаха със затаен дъх разказите за Христовите мъчения, разпъването на кръст, смъртта, погребението и Възкресението на Иисус Христос и последващото Му слизане в ада. Децата внимателно слушаха разказите и допълваха, добавяха и отговаряха на вметнатите въпроси. Времето напредваше, но техният интерес не отслабваше и никой не бързаше да си тръгва. Празнично беше настроението и в неделята на Вход Господен в Йерусалим, когато правихме венчета от осветените в храма върбови клонки и всички деца изглеждаха като ангелчета в слънчевия ден с весели и засмени лица и с венци на главиците. Тогава си говорихме за тържественото и радостно посрещане на Иисус Христос при влизането Му в Йерусалим, за последната вечер на Спасителя с апостолите му, за Тайната вечеря и за последващите събития. Говорихме и за тайнството Свето Причастие, за духовното му значение и за пречистващата сила и благодатна обнова на душата и тялото.

Децата се раждат с духовност и душите им са насочени към Бога и принадлежат на Бога. Наистина от нас възрастните, родители и учители зависи дали малките ангелоподобни създания ще бъдат жители на Божествения свят или ще останат жители само на човешкия свят, в който има много негативни и опасни явления и влияния.

 

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.