Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Поклонническо пътуване под надслов “Св. Григорий Богослов” (11-12 февруари 2017г.)

 

На 12.02.2017г. успешно приключи първото поклонническо пътуване, организирано от поклонническо-просветния център към Софийската св. Митрополия съвместно с енориите на храм “Св. ап. Андрей Първозвани” и “Св. св. Кирил и Методий” - кв. “Красно Село”. Това поклонническо пътуване, организирано под надслов “Св. Григорий Богослов” и започнало в ранната сутрин на 11.02.2017г., имаше две основни задачи. Първата задача беше свързана с конкретни места за поклонение. Местата за поклонение по предварителната програма включваха най-напред манастира Косиница или, както го наричат гърците, Икосифиница. Там поклонниците имаха възможност да се поклонят на чудотворната самоизписала се икона на св. Богородица. Друго място, включено в програмата беше мястото, където св. ап. Павел извършва първото св. Кръщение на територията на Европа, кръщавайки в името Христово св. Лидия в древния град Филипи, в близост до гр. Кавала. Бе посетен и т.нар. открит параклис - мястото на първото стъпване на св. ап. Павел в Европа – в днешния град Кавала. Венец на поклонничеството беше основната точка, към която се бе отправила поклонническата група - селцето Неа Карвали, където в църквата на селото се покоят св. мощи на дивния св. Григорий Богослов. Поклонението продължи на 12.02.2017г., като включваше манастира “Св. Георги Победоносец” до гр. Хаджидимово с чудотворната икона на св. Георги, както и с частица от мощите на светеца.


Втората задача на пътуването беше осъществяване на среща и беседване с духовници и монаси. Тази задача също беше изпълнена в пълнота. Още преди самото тръгване в ранния час (5:50ч.) на 11.02.2017г. с благословението на Негово Светейшество Неофит митрополит Софийски и Патриарх Български, лично Браницкия епископ Григорий благослови началото на поклонническото пътуване, като се помоли за успешно пътуване и успешно започване на делото на поклонническо-просветния център. Пристигайки в манастира Косицина, поклонническата група беше посрещната от монахиня Теосевия, която бидейки родом от България успя с голямо внимание и братска любов да разкаже, както за светините на манастира, така и за устройството и живота на тази обител. Топлото гостоприемство утеши поклонниците и ги подкрепи с кафе и сладкиши. Неизказано и неописано беше пребиваването в Неврокопска епархия. „Пътуващата Църква“ имаше благословението да участва в св. Литургия, възглавена от епархийския архиерей Негово високопреосвещенство Неврокопския Митрополит Серафим. Насладата от ангелогласното пеене на митрополитския хор беше допълнено от мистичното молитвено съзерцание на архиерея. Св. Литургия беше продължена в самата митрополия. Там любезния домакин подкрепи групата духовно и телесно. Безценна беше срещата с дядо Серафим на тази почерпка. На нея поклонниците споделиха впечатленията си от пътуването и св. Литургия, а също така се обърнаха за съвет към Митрополита по теми, касаещи спасението на душите на съвременния християнин. Ако някой от групата се е питал в какво се състои общението и братската любов между християни, какво означава любов на пастиря към стадото, на епископа към поверените му души, то тази среща беше своеобразен нагледен отговор и пример за подражание. Среща с духовността също така се състоя в Хаджидимовския манастир “Св. Георги Победоносец”. Отец Теофил, разказвайки за манастира, иконата, чудесата и живота в манастира, също се оказа благодатен домакин за поклонниците. Много успешно беше общуването на хората от двете енориии. За цялостното изпълнение на поклонничеството спомогнаха перфектната организация на пътуването, включващо автобусен превоз и нощувка, както и далновидното ръководство и енциклопедичното познание на църковната история, география, топография и агиология от страна на доц. д-р. Павел Павлов.

16.02.2017г.

София

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.