Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Празник Събор на свети архангел Гавриил в храм
„Св. Апостол Андрей Първозваний”

На 13 юли в храм „Св.Апостол Андрей Първозваний” се отслужи тържествена богослужба в чест и прослава на празника Събор на свети архангел Гавриил. Отец Иван отслужи утринна служба и след петохлебието започна божествената света Литургия. В словото си за празника о.Иван говори за свети архангел Гавриил. Църквата е отредила след празника Благовещение на Пресвета Богородица да се празнува с песнопения събора на свети архангел Гавриил, радостния благовестител и както всички големи празници се празнува втори път през църковната година - на 13 юли. И наистина, този, който взе участие в тайнството на нашето спасение, като донесе на пренепорочната Дева вестта за въплъщението на Бог – Слово в пречистата й утроба е достоен да бъде почетен особено.

Бог изпратил Гавриил, понеже това съответства на служението му - да възвестява Божиите тайни. Той известил свети пророк Даниил за освобождението на Божия народ от вавилонски плен и за времето на пришествието на Месия. Той възвестил на свети Захария раждането на Иоан Предтеча. Той наставлявал свети пророк Мойсей в пустинята при написването на книга „Битие”, като му предавал Божието откровение за първите родове и години, започвайки от сътворението на света. Благочестивото предание свидетелства, че той благовестил на светите праведни Йоаким и Анна за зачатието на Пречистата Богородица и бил ангел пазител на пренепорочната Девица от самото й зачатие и раждане, носил й храна в Светая Светих.

Свещеното Писание разкрива, че пред недостъпната Божия слава предстоят винаги седем ангела с най – висок чин, началници на ангелските князе. Седемте висши ангели са равни по достойнство, като Михаил е първи всред тях и всеки има свое специално предназначение. Михаил е победител над злите сили, Гавриил е вестител на Божиите тайни, Рафаил – целител на човешките недъзи, Уриил, като сияние на божествения огън, е просветител на помрачените, Салатиил е молитвеник, вечен застъпник пред Бога за хората, който ги подбужда да се молят, Иехудиил прославя Бога, той укрепя хората, които се трудят за слава Божия и ходатайства да бъдат възнаградени за подвизите си, Варахиил е носител на Божието благословение и ходатай, който измолва Божиите благодеяния.

Името Гавриил значи „крепост Божия”, а също „мъж – Бог”. Името на благовестителя означава, че Бог е крепък, Господ в утробата на Дева се осъществил като съвършен човек (мъж), тоест Той се явява съвършен Бог и съвършен човек, съвършен не по телесна възраст, а по крепкост и разум.

Колко високопоставен е този Божий посланик и по значение и по значението на името си, и по своето служение, а най – вече заради тайната, скрита от векове, неведома и за ангелите, която Бог открива първо на него и с която го праща при Пречистата Дева. Поради величието на тайната за Божието въплъщение, която надвишава всички други тайни, открити някога чрез Гавриил на светите пророци, той се сподобил с още по-голяма чест, сподобил се да бъде почитан от самите ангели като най-близък съзерцател на най-съкровените и неведоми Божии тайни.

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.