Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Поклонническо пътуване за поклонение пред новоселските мъченици

На 16 и 17 юли братството при храм „Св.Апостол Андрей Първозваний” посети Троянски манастир и манастира „Света Троица в Ново село. Целта на поклонническото пътуване беше да отдадем почит и да се поклоним на новоселските новомъченици. В събота на 16 юли взехме молитвено участие в манастирската вечерня, като о.Иван Касабов прочете акатист на св.Марина. На следващия ден, денят в който се чества паметта на св.Марина всички поклонници се черкувахме в манастира, някои се причастиха и след св.Литургия се отправихме за Ново село. Посетихме манастира „Света Троица” чиято църква е била последното прибежище на част от монахините мъченици за Христа. Една от тях не успява да влезе заедно с другите и е посечена с ятаган на прага на храма. Други са улучени от куршуми през прозореца.

После турците нахлуват в църквата и започват да секат наред и живите и издъхващите. Пред олтара и вътре в него намират смъртта си майка игуменка Сусана, още шест монахини и една мирянка.

Оцелелите четири монахини са жестоко поругани и облажават загиналите си сестри до края на дните си.

Мъченически са загинали свещеник Никола Барбуков - учител и презвитер. Поп Никола, подобно на патриарх Евтимий, не бяга от Ново село при настъпването на башибозука, а също остава докрай като духовен пастир до стадото си. Убиват го по жесток начин, като преди това го подлагат на страшни мъки, за да се отрече от вярата си но той не се отрича. Свещеник Георги Дългодрейски пък сам се изправя срещу настъпващия враг, за да имат слабите и безпомощните поне малко време да избягат и се скрият от свирепата орда.

Девическият манастир „Света Троица" е съграден около 1830 година - тогава, когато православната вяра, като лоза, всекидневно брулена от иноверците, вместо да завяхва - укрепва, а мисълта за освобождение все повече обхваща душите и дава надежда. Десетилетия наред поставят себе си под закрилата на Светата Троица девойки от най-будните и най-просветени православни семейства - не само от Ново село, но и от съседните места. Новоселци са известни със своето усърдие - и към Църквата, и към добронравието. Наистина Ново село е място, достойно да отгледа и принесе на Всевишния одушевени жертви на правата вяра. Към угодните на Бога дела всеки заможен род е давал своя принос - и не само в пари, земи и дарения за поддържане на храмовете, на манастира, а и в избора на достойни йереи, които да полагат душата си за своите пасоми, а някои от тях получили от Спасителя светъл венец заради мъченическия си подвиг, та да бъдат възхвалени чрез тях всички свещеници, пазители на християнската вяра през многото години на робството. Стояхме притихнали в старинната църквица, пред иконата и костите на новомъчениците, а сърцата ни се пълнеха с почит и преклонение пред величавата им страшна жертва за отстояване на Христовата вяра. Те подобно на своя Пастир Иисус Христос са пожертвали живота си и са пострадали в телата си, съхранявайки най-ценното – душата си и вярата в Христа въплътения Бог. На това свято място, съхранило спомена за живота и мъченическата им кончина и оросено със святата им кръв не може да не осъзнаем колко сме благословени, че имаме в нашия български род, на нашата родна земя такива Христови светци, дръзновени молитвеници за целия ни народ. Свети Новоселски новомъченици молете Бога за нас!

01.08.2011 г.
София

 

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.