Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Бдение в чест и прослава на всички Български светии – 17.06.2012 г.

Вечерта срещу 17 юни 2012 г. - Неделя на всички Български светии – в храм „Св.ап.Андрей Първозваний” – София се отслужи тържествено бдение в тяхна чест и прослава.

Отдавна замисленото духовно тържество е и по повод 40 годишнината от цялостното освещаване на апостолския храм, което се е състояло в далечната 1972г., на 02 май, тогава също Неделя на всички български светии, с участието на блажено починалия Левкийски еп.Партений (1907-1982).

Свидетел, а и участник в това благо дело на Светата ни църква, е и настоящият предстоятел на храма ставр.ик. Иван Касабов, който с уводното си слово в началото на бдението увлекателно въведе придошлите от цяла София миряни в тържеството на празника. Споменати бяха в хронологичен ред почти всички български светии – с тяхното непоколебимо устояване на православната си вяра, с тяхната жертвоготовност за Бога, със защитата на българския род и държавност – като се започне със св. Боян Енравота, св. св. Кирил и Методий, светите седмочисленици – техните ученици, св. Патриарх Евтимий, св. Софроний Врачански, св.Иван Рилски Чудотворец – най-великият български закрилник, св. Иоаким Осоговски, св. Прохор Пшински, св. Теодосий Търновски, св.Петка Търновска Епиватска(за която о.Иван с тъга сподели, че е пропусната службата й в изданието на Света гора!), св.Пимен Зографски, св. Георги Софийски Нови, св. Георги Софийски най-нови, св.Злата Мъгленска, св.Онуфрий Габровски, св.Паисий Хилендарски, св. Софроний Врачански и много други знайни и незнайни просияли за Бога по българската земя достойни изповедници на правата вяра, които вечно ще бдят и молитвено ще подпомагат народа ни.

След св.Паисий Хилендарски и св.Софроний Врачански дълго време не е имало нови български светии и едва преди година в сонма на светиите се зачислиха и светите Баташките и Новоселски мъченици.
Приятно е да се отбележи, че самата служба на всички български светии е изготвена от еп.Партений и по нея о.Иван служеше през цялата нощ всеотдайно, без каквато и да е умора, като се изпълни целият денонощен кръг. На клира пееха момчета от Софийската семинария, които почти на всяко бдение с желание участват.

Много нови посетители, част от тях приели поканата на о.Иван по време на поклонническото пътуване до с.Боснек, Пернишко, цели семейства, отдадоха една нощ за Бога и Неговите светии от българската земя и споделиха радостта си от тази възможност да присъстват на може би единствените служби не само в софийските храмове, но и в цяла България.

През нощта, когато има задължителна едночасова почивка голяма част се освежиха с предложените безалкохолни напитки и в тихата и прохладна нощ размениха мнения и мисли в градината на храма.

Благодарим на Бога!

10.06.2012 г.
София

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.