Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Слово на о.Иван в Пасхалната нощ пред храма

Възкресението на въплътилия се Бог Слово е тайна, непосилна за човешкия разум. Това е тайната за победата и тържеството на цялостното богочовешко психофизично единство, това е основание за безсмъртието и на всяка индивидуална душа като уникална личност. „Защото, ако мъртви не възкръсват, и Христос не е възкръснал... тогава и ония, които са умрели в Христа, са загинали" (I Кор. 15:16,18). Христовото Възкресение обаче поставя началото на Всеобщото възкресение на мъртвите.
Незрими са очертанията на бъдещето, невнятен е пътят на човешките съдби на земята и там - в тайнствените предели на отвъдността. Пред тайните на Божия промисъл рухват крепостните стени на ограничената разсъдъчност и елементарна логика. Тук действа безграничната мощ на чудото:

Господ Бог влага Своя Дух в купищата скелети и те оживяват в плът и кръв, както това е описал в боговдъхновено озарение пророк Йезекиил (Йез. 37:1-14).

Кръстът - символ на позор - чрез изкупителната жертва на Агнеца Божи се превръща в несъкрушима сила за спасение (1 Кор. 1:18).

На Голгота - в най-голямата богооставеност на света се таи потенциално най-великото утвърждаване и въздигане на падналото човечество (Марк. 15:34).

„Сее се в тление - възкръсва в нетление; сее се в безчестие - възкръсва в слава; сее се в немощ - възкръсва в сила" (1 Кор. 15:42-43).

В безнадеждността, в недрата на мрака, се поражда искра, грандиозен пожар оживотворява изправеното пред изстиване сърце на вселената и над победената стихия на злото, смъртта и разрухата възникват „ново небе и нова земя". Не като символика, но като осъществена есхатологична реалност в тях възсиява светлината на новия Йерусалим, където „ще отрие Бог всяка сълза от очите и смърт не ще има вече" (Откр. 21:4).

Господи, да бъде Твоята боля! Да дойде Твоето царство!...

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.