Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Бдение по повод юбилея на Св. Игнатий Богоносец - 1900 години от представянето му пред Господа

В студената мразовита нощ на 19 декември 2007г. много християни от цяла София се стекоха в храм ”Св.ап.Андрей Първозваний” за всенощно бдение в чест и памет на неповторимия юбилей – 1900 години от мъченическата смърт на св. Игнатий Богоносец, ученик на апостола на любовта св. ев. Иоан Богослов.

Църквата постепенно се изпълни с богомолци, готови да отдадат от себе си поне една нощ, за да докажат съпричастността си към големия Божии угодник, който с неповторима радост искал да бъде пожертван за Господа Иисуса Христа, за да докаже пламенната си и всеотдайна любов към Него и по т.н. да участва в Неговото разпятие.

Бдението започна както обикновено в 21:30 часа. Отец Иван Касабов, с увлекателно слово, подготвяно цяла година, ни направи съпричастни на времето и събитията на св. Игнатий Богоносец. Разбрахме, че той е въвел клиросното пеене (ляво и дясно). А в неговите послания за Богоединението той ни напътства:”Всички следвайте своя епископ, така както Иисус Христос Отца. И презвитера, все едно апостолите!”. После бдението продължи с пълното последование на дневния богослужебен кръг, завършващ с Празнична Св. Литургия, извършена от ставр.ик.Иван Касабов и о.Христо от храм ”Св.Дух”.

Тръгнахме си сутринта с чувство на изпълнен християнски дълг, от това, че засвидетелствувахме нашата съпричастност към юбилея на св. Игнатий, а от там и преклонението си към неговата мъченическа смърт.
Любовта трябва да се доказва с дела, за да се съгрява и да принася нови плодове, защото е от Бога, а Бог животвори! Както наставлява и самия св. Игнатий: “Когато сте по-често заедно, отнемат се силите на сатаната и гибелната му мощ се унищожава във вашето единомислие във вярата”.

Това искахме да покажем и ние, с Божията помощ, макар скромно, със съборна молитва цяла нощ в храма. Колко успяхме? Бог знае.
Господи, молим Те! По молитвите на св.Игнатий Богоносец усили в нас любовта ни към Тебе!
Св. Игнатий Богоносе, моли Бога за нас!

По повод юбилея на Св. Игнатий Богоносец - 1900 г. от представянето му пред Господа - предлагаме на читателите на уебсайта посланието на Св. Игнатий Богоносец за Богоединението (За Църквата и единството).

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.