Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Бдение
в чест, памет и прослава на Божията угодничка Св. Мария Египетска

На 20 срещу 21 март от 21:30 ч. в храм "Св.Апостол Андрей Първозваний" се извърши всенощно бдение в чест на празника на света преподобна наша майка Мария Египетска, отслужено от о.Иван Касабов в присъствието и молитвеното участие на около 50 души богомолци.

Бдението започна с въведение от о.Иван, който възхвали покайния подвиг на света преподобна Мария Египетска.

След това се изпълни Велика възкресна празнична вечерня за св.Мария Египетска и петохлебие. След около едночасова почивка, през която на богомолците се предложи чай и кафе и се прочетоха молитви на хляба, бдението продължи със службите - неделна полунощница и възкресна утринна. Бдението се увенча със Света Божествена Василиева Литургия, продължила до около 5 часа сутринта. Голяма част от богомолците взеха причастие, а след това отец Иван в словото си за празника в Пета неделя от Великия пост, неделята посветена на св. Мария Египетска говори за житието й.

Според житието на св.Софроний, Патриарх Иерусалимски, светицата е изминала труден път от падение към святост и се е превърнала в светъл пример за дълбоко покаяние и всецяло отдаване на Бога с помощта и напътствието на Божията Майка - света Богородица.

Света Мария Египетска 12 годишна напуска дома си и отива в Александрия, където 17 години се отдава на блудния порок и на най-разюздан развратен живот. До момента, когато поискала да влезе в Иерусалимския храм за празника „Въздвижение на светия кръст Господен”, но необяснима сила не я допуснала да влезе в Божия дом от прага навътре. По Божия милост духовните очи на светата се озарили от словото на спасението, което й посочило, че мерзостта на делата й затваря пред нея достъпа до храма. Погледът й попаднал на иконата на Божията майка и тя започнала да й се моли горещо да бъде допусната до светинята и да пристъпи в храма Господен. Укрепена от горещата си вяра и ободрена от състраданието на св.Богородица тя оставила мястото където се молила и по благоволението на света Богородица пристъпила в храма.

Обзета от страх и възхита от Божествената намеса в грешния й живот св.Мария Египетска разбрала милостта на Бога към каещите се и отново се обърнала с гореща молба към Св.Богородица с думите: „Дойде часът, Владичице, да се изпълни думата на твоето поръчителство за мене. Води ме сега, където желаеш, бъди ми сега и наставница в спасението и ръководителка по пътя на покаянието”. В отговор чула далечен глас: „Премини Иордан и ще намериш блажено успокоение”. Така оставила света и отдала се напълно на Божията воля тя преминала останалия си живот – 47 години в Иорданската пустиня без да вижда нито хора нито животни в непрекъснати молитви и сърдечно съкрушение и покаяние. За своя подвиг преподобната била удостоена с най-богати духовни дарове и благодатна прослава.

Така и ние участвайки във всенощното молитвено бдение с което се увенча седмицата, определена от Светата Църква в нейна чест, пета седмица на Великия Пост заедно с неделята на св.Мария Египетска, се преклонихме пред преподобна наша майка Мария Египетска за прослава на нейния велик подвиг.

Образец на разкаяние, пример на пълно самоотречение, издигане от най – долното падение до най – голяма духовна висота преподобна майко Мария моли Бога за нас грешните.22.03.2010 г.
София

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.