Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Всенощно бдение в храм „Св.Апостол Андрей Първозваний” в чест на празника на Свети равноапостолни цар Константин и царица Елена

На 20 май срещу 21 май 2010г. в храм „Св.Апостол Андрей Първозваний” се проведе всенощно бдение в чест на празника на Свети равноапостолни Константин и Елена, отслужено от предстоятеля на храма отец Иван Касабов. На клироса пяха възпитаници на Богословския факултет към СУ, организирани от Марио Иванов – певец към храма.

Отслужена беше празнична вечерня в чест и прослава на светците и отдание на празника Възнесение Господне с четене на паримии. В служението по време на първата част на бдението участва и отец Росен. В полунощ, малко след 12 часа, о.Иван говори в словото си за житието на св.цар Константин и неговата майка - св. царица Елена.

Св.цар Константин по време на своето царуване сложил край на три вековното свирепо гонение на християните и издал няколко едикта, благоприятни за християните, а с Миланския едикт от 313 г. християнската религия получила легитимност. Било разрешено на християните да строят храмове, като им връщали местата, отнети преди това по време на гоненията. Св. цар Константин и св.царица Елена построили много храмове в Светите места: Йерусалим, Витлеем, Елеонската планина, намерен бил Христовият кръст, християнството най-после възтържествувало. Изградена била първата християнска столица Константинопол. Великолепен град на Босфора с много християнски църкви и нито един езически храм.

Но след жестоките гонения християнството не тържествувало в мир и покой. Настъпил период на борба с еретическите учения, възникнали от изопачаване и погрешно тълкуване на православните догмати и установления на Църквата. За разрешаване на църковните въпроси и изкореняване на еретическите влияния Свети цар Константин свикал Първия вселенски събор в 325 г. в град Никея. На този Вселенски събор присъствали 318 епископи. Светите отци на Църквата, между които св.Николай Мирликийски, Св.Спиридон, Св.Атанасии Велики, осъдили арианството, решили всички спорни въпроси и съставили „Символа на вярата”, чрез който ние изповядваме вярата си и до днес, само малко допълнен на Втория вселенски събор в 380г. За ревностното си служение на Христовата Църква и за огромния си принос за тържеството на Православието светците били справедливо удостоени с названието равноапостолни.

След едночасова почивка бдението продължи с полунощница, по време на която се пяха литийни стихири и утринна служба с полиелей и величание на равноапостолни св.Константин и св.Елена. По време на утринната служба се прочетоха двата канона, изразяващи църковно-богословското съдържание на двата празника - на Възнесение и на свети равноапостолни Константин и Елена.
Бдението се увенча с отслужване на света Литургия в часовете на настъпващия ден на празника.

Молитвеният дух на служението в храма и ангелогласното пение изпълни благодатно душите ни и ние пристъпихме в зората на новия ден обновени и стоплени с вярата, че Бог поруган не бива и портите адови няма да надделеят над Христовата Църква, жестоко гонена векове преди свети равноапостолни Константин и Елена да я избавят от преследванията.

Дълги години двамата са подготвяни от Светаго Духа, за да станат освободители на християните от тежкото тривековно езическо робство над Христовите ученици.

Така както хилядите мъченици на Църквата са проляли святата си кръв, а след тях свети Константин и света Елена апостолски са въздигнали и освободили Христовата Църква и тържествено са я облекли в благолепие и красота, така и ние трябва да отдадем своя принос от даровете на талантите си, дарувани ни от Бога за тържеството на спасителното дело на Вселенската ни Христова Църква.


21.05.2010 г.
София

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.