Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Всенощно бдение в чест на 1700 години от подписването на Миланския едикт

 

галерия снимки

На 20 срещу 21 май в храм „Св.Апостол Андрей Първозваний” се извърши всенощно бдение от 21:30ч. на 20 май до около 6:30ч. на 21 май. Бдението се извърши в чест на 1700 години от подписването на Миланския едикт през 313г. С този едикт (указ) цар Константин обявил на подвластните му народи пълна веротърпимост: на християните разрешил свободно да се покланят на Единия истинен Бог, а на езичниците оставил правото да извършват обредите на своето богопочитане.

По времето, когато езическият свят, въоръжавайки се против християнството с огън и меч през трети и четвърти век замислял напълно да изтрие от лицето на земята самото име християнин, Божият Промисъл приготвил за Христовата Църква, сред самите императори - гонители на християнството, царствен покровител в лицето на Константин - цар, който още приживе получил името, утвърдило се в християнската история, - Равноапостолен, а в световната история - Велики.
До този момент единствено християните в многобожната Римската империя били преследвани, измъчвани и жестоко и беззаконно убивани. Към последователите на всяко друго вероизповедание се проявявала толерантност и търпимост.

Победителите Лициний и Константин се срещат в Медиолан. Там издават Медиоланския или Милански едикт през 313 г. признаващ, не само за законно допустимо изповядването на християнството, но признаващ християнството за равна на другите религия в империята. След издаването му цялото конфискувано имущество на християните и техните общности трябвало да бъде върнато или компенсирано.

В словото си Отец Иван подчерта особено важното значение на този указ, прочете го и направи коментар по отделните точки. Също така говори за дейността на равноапостолните боговенчани царе Константин и неговата майка Елена. По време на своето управление св.Константин се решил да свика Вселенски Събор против, хулната арианска ерес, смущаваща християнския свят, също и да се разгледат и други въпроси и да се формулират определения по устройването на вътрешния живот на християните.

Евангелската дейност на св.царица Елена се увенчала с триумф за християнския свят с намирането на живоносното дърво, на което бил разпнат нашия Спасител. Това била главната задача на царицата майка. Наред с това били възстановени редица християнски храмове и свети места, свързани с евангелските събития. Под пепелта на езичеството оживели и се възродили светите места, осветени от стъпките и словото на нашия Спасителя.

06.06.2013 г.


София

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.