Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Проповед на о.Иван в Томина неделя – 22.04.2012 г.

Днес, Антипасха, Неделята след Възкресение Христово, тържествено се почита паметта на св. ап. Тома, за това се нарича Томина Неделя. Забележителна е личността на ап. Тома, който в съботата на Лазаров ден каза пред всички ученици:”Хайде да отидем заедно с нашия учител и да умрем с Него.” По-късно той се разпръсва и не стои в къщата на апостолите и затова, когато Христос влиза първият ден от седмицата- неделя- при учениците Си, Тома отсъства. А Христос няколко пъти изрича към Своите ученици „Мир вам!” И ето и вие като християни постоянно трябва да просите и да молите от Господа да имате мир с Него.”Моят мир ви давам!”- търсете го този мир. Без него няма да се спасим.

И когато Тома все пак се е присъединил към четата, дружината апостолска, Христова, те му казали с голяма радост:”Тома, видяхме Господ!” И Тома проявява своето неверие. -„ Няма да повярвам, докато не видя...” и т.н. Изключително е това неверие на Тома. Той не е вярвал за тези неща, които е искал да види, и не е вярвал във Възкресението Христово. Не е допускал като човек, че Христос може да възкръсне от гроба. Та днес да не би човечеството да вярва в Христовото Възкресение? За това, когато ние на връх Възкресение в 12 часа влизаме в храма, гражданите напускат храма. За християните не говоря. Гражданите, които не вярват, че Христос наистина е възкръснал(а ние толкова пъти го казваме във всеки храм – и на село, и в махала, и в град, и в столица, че Христос е възкръснал) те го казват: „Христос возкресе!”, обаче не вярват. В какво не вярват? В Христовото Възкресение. То не е само сега- а и преди нас, и след нас. Винаги ще има такива, които са невярващи като Тома в Христовото Възкресение. Иначе представете си, ако наистина човечеството, в своята цялост, болшинство, вярва че Христос наистина е възкръснал, защо ще ходи в къщи? Какво ще прави в къщи в един часа през нощта? Там ли му е мястото на християнина, човека? Естествено че е в Божия дом, там където се празнува Христовото Възкресение! Ето, когато мнозина се запътват към своите домове в 12 часа през нощта, свещеникът пред вратата на храма, при заключени врати, както при ап.Тома, свещеникът изказа няколко думички:”Возмите врата князи вечние и возмитеся врата вечная, и внидет Цар Слави.(Отворете се врати за да влезе Царят на Славата.) Отвътре певецът, както Цветелин го направи тази нощ възкресна, казва:” Кто ест сей Цар Слави?”( Кой е тоя Цар – Слави?)

В този момент народа се е запътил към своите домове. Напуска Цар-Слави, Христос. Това става два пъти, третия път – „Кто ест сей Цар Слави?” Свещеникът казва: „Господ сил, Той ест Цар слави.” Естествено е, че Възкръсналият тридневно от гроба Христос е Царят на Славата! Господар на всичко! И това, с което днес завърши светото Евангелие, (мнозина палят свещи за здраве и късмет), днес чуваме – не за късмет, не за здраве, а за живот вечен. Така завърши днешното Евангелие. Вие, които вярвате в Христа надявайте се на живот вечен. Нищо общо няма със здравето и късмета, защото, ето сто годишни, осемдесет годишни умират и се свършва. А живот вечеч е това, което ние трябва да молим от Бога, да вземем участие в Христовото Възкресение. Първо ти напускаш храма Божий, няма те, когато се тържествено празнува най-тежката, най-тържествената служба през годината. Триумфалната първа Света Възкресна Литургия, макар и през нощта. Макар и да ни се дреме, да ни се спи, обаче в този момент ние празнуваме духом. Там е разликата! Може да сме задрямали в два часа през нощта, обаче душата тържествува и се радва и желае да вземе съучастие в Христовото Възкресение.

Така, че ето днес отново ние чуваме, че тези от нас, които повярват, че Христос е Възкръснал- Жизнодавец Господ-Бог, Христос ще бъде с нас и ще ни възкреси.

„Тома, ти повярва защото ме видя” - всички ние знаем по български око да види, ръка да пипне... - това са български, граждански истории, не са християнска вяра. Какво ще пипнеш? Христос е казал:”Тома, не бъди невярващ, а вярващ”.Ние къде трябва да бъдем, в коя група, в коя категория граждани трябва да бъдем, християни? Естествено, в това, което Христос е казал! Да бъдем вярващи в Неговото Възкресение, въобще в Неговото съществование като Син Божий, Логоса, Словото Божие. Да бъдем с Него и Той ще ни осигури вечен живот. Което е смисълът и съдържанието на нашата християнска вяра – животът вечен.
Това всичко, което разказах сега за ваша информация, се случва в началото на Христовия ден- Възкресение, на Второ Възкресение, в неделя, която мина от 11 часа. Отново гражданите, християните ги нямаше по храмовете, за да чуят разказа за ап.Тома. Следователно ап.Тома е една грандиозна личност. Още в началото на ден Възкресение той се появява. И ние четем на чужди езици за него. „Вечерта, в първия ден на седмицата и т.н. Тома, един от 12-те, наричан близнак не беше с тях, когато дохожда Иисус”. И другите ученици му казаха : „Видяхме Господа...” Това се чете не днес само, а предната неделя, преди 8 дни. А Тома им рече: „Ако не видя на ръцете Му белега от гвоздеите, и не туря пръста си в раните от гвоздеите и не туря ръката си на ребрата Му няма да повярвам”. Това той го заяви и ние го четем в храмовете на чужди езици – колкото свещеници има, на толкова езици се чете. Ние го четем на три езика – църковно славянски, гръцки и български, защото нямаме повече свещеници. В „Св.Неделя” ги четат на осем-девет езика, което пак се отнася за личността на ап.Тома.

И третото, с което искам да завърша, най-важното дело на ап.Тома – след като Христос го е нарекъл невярващ впоследствие той повярва и отива чак в Индия, не тука около нас някъде да проповядва словото на Христовото Възкресение, но чак в Индия. За нас Индия е много далече. Хиляди километри. Ап.Тома там е проповядвал и е организирал и днес има Томистка Православна индийска църква. И днес съществува тя, той я е организирал.

И краят за днес – когато Майката Божия, Пресв. Богородица умира, не кой да е, а точно Тома става най-горещият защитник на Възкресението на св.Богородица. Така искам днес да завърша, защото това е Томина неделя. Майката Божия напуска този свят; ап.Тома пак го няма измежду другите ученици, там някъде в Индия се подвизава. Но след три дни, както Христовото Възкресение е след три дни, той идва от Индия и като му казват, че вече са погребали Майката Божия, той нищо не отговаря, но моли всички апостоли, елате да отворим гроба, за да видя Майката и аз да се поклоня, да й целуна нейната майчина десница. Това е Тома, не е вече невярващ. Отиват, разравят гроба на Майката Божия и виждат, че гробът е празен; това е най-блестящото доказателство, че не само Христос наистина е възкръснал, ами че и Неговата Майка също не подлежи на тление, на гниене. Сам Той, Христос, взима Своята любима Майка на третия ден след смъртта Й, тържествено Я въвежда в Царството Си. И Й казва:”Майко, сядай тук от дясната страна”. И до днес, и до веки Майката Божия ще бъде там.

И причина за всичко това, да знаем, че тя е възкръснала от гроба е именно ап.Тома, комуто да бъде с Бога славата му во веки! Амин.

С благословение на о.Иван

22.04.2012 г.
София

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.