Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Бдение
за Първо и Второ намиране честната глава на Св. Йоан Кръстител

В не дотам мразовитата февруарска нощ (23.02.2010) християни от близки и далечни места на София се събраха в храма на кв. Обеля, носещ името на Господния Предтеча, за да почетат празника „Първо и второ намиране честната глава на св. Йоан Кръстител” с всенощно бдение. Това бдение бе замислено от ставроф.ик. Иван Касабов от храм „Св. ап. Андрей Първозваний” и свещ.ик. Иван Динков от храм „Рождество на св. Йоан Кръстител” като общо за двете братства с цел взаимно почитане на празника. Радостното за всички бе това, че за първи път се прави бдение, като се отслужва Преждеосвещена Света литургия. Което даде повод на о. Иван Касабов да разясни на присъствуващите (повече от 40 човека) някои особености на тази служба и призова всички да се опитат да я изживеят със сърцата си, като особено и не често повторимо събитие.

Бе отслужено цялото последование на великопосната служба –Велико повечерие, Утреня, часовете - Първи, Трети, Шести и Девети. Накрая Празнична Вечерня с Преждеосвещена Света литургия, като о.Иван Касабов бе подпомаган в съслужение от о.Росен – един млад и ревностен свещеник, стажант до скоро в храм „Св. ап. Андрей Първозваний”. В полунощ на клира се включи певецът Марио Иванов, което украси още повече службата.

Отец Росен подробно предаде цялото повествование на отсичането, многократното скриване и намиране честната глава на Христовия Предтеча и Кръстител, откривано на благочестиви християни /а някои и не дотам/ в съновидения и в много чудеса. Както и нерадението и леността на някои от тях, засвидетелствувано от нежеланието им да носят това драгоценно съкровище - главата на този, който се е осмелил и кръстил нашия Господ. Но, всичко е по Божи промисъл.

„Няма друг Божий угодник, който да се празнува толкова много, както св.Йоан Кръстител, след Пресв. Богородица. Всички дни, в календара с неговото име, са празници - Зачатие на св. Йоан Кръстител(23.09), Рождение (24.06), Първо и второ намиране честната глава(24.02), Трето намиране честната глава (25.05), Събор на св.Йоан Кръстител (07.01) и Отсичане главата на св. Йоан Кръстител (29.08).Освен това всеки вторник църквата също почита личността на св. Йоан Кръстител. По това трябва да се съди колко високо седи той в Царството Божие. И в много случаи Пресвета Богородица се явява или с него на земята, или с Йоан Богослов, или с някои девици. Това е Йоан Кръстител, роден от жена! На иконите се изобразява много често с крила, като Ангел Божий („Ето, Аз пращам Ангела Си, и той ще приготви пътя пред Мене” – прор.Малахия, глава 3;1). ”– подчерта о.Иван Касабов.

И в заключение накрая каза:
- Дано всеки от нас с участието си в това бдението поне с малко не се оприличи на двамата нерадиви монаси, които са се отегчили в носенето на благодатната светиня и са се стремили да я дадат дори на случаен пътник, за да се отърват от нея.

Любезните домакини от братството в Обеля ободриха и подкрепиха в обичайната полунощна почивка всички с почерпка.
Рано сутринта всички си тръгнаха бодри, отдавайки Слава на Бога за леко преминалата нощ в параклиса „Всички светии” !

Кондак, гл. 2

Пророче Божий и Предтечо на благодатта,
намерили главата ти като най-свещена роза, израснала на земята,
всякога получаваме изцерение,
защото ти пак, както преди, проповядваш покаяние в света.05.03.2010 г.
София

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.