Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Празник Рождество на свети Иоан Кръстител в столичния храм
„Св. Апостол Андрей Първозваний”

В храм „Свети Апостол Андрей Първозваний” празникът Рождество на свети Йоан Кръстител бе отпразнуван особено тържествено и радостно. Само три рождения се честват от Православната Църква – на Иисус Христос, на Света Дева Мария и на свети Йоан Кръстител – „най-големия между родените от жени” Божий пророк и праведник. Паметта му се чества няколко пъти в годината, а светлото му рождение на 24 юни. Единственият светец, чиито рожден ден Църквата чества.

Вечерта преди празника бе отслужена празнична вечерня с осем стихири, паримии, тропара на св.Йоан Предтеча и петохлебие. На беседата след вечернята отец Иван Касабов говори за чудното раждане на светеца, по Божие откровение, от престарели бездетни благочестиви родители, отгледан от ангели от невръстен младенец в пустинята и по чудо спасен от гибелната ръка на Ирод, властникът убил хиляди младенци. Отец Иван говори и за неповторимото служение и изключителен и неповторим принос на Великия Господен Предтеча в покайната проповед и кръщаване на юдеите и подготвянето им за посрещането на дългоочаквания Месия – Иисус Христос. Краткотрайният му земен живот е посветен изцяло на великото му предназначение да бъде предтеча, да осветява пътя на идващия в света при грешните хора Иисус Христос.

В деня на празника - 24 юни богослужбата започна с утреня, в която се изпълни полиелей и величание, утрено евангелие на Предтеча, катаваси.

Светата Литургия започна, както обикновено, с възвестяването „Благословено е Царството Божие” и се изпълни тържествено от о.Иван с молитвеното участие на богомолния народ – богомолците, изпълнили храма с ясното съзнание за значението и величието на празника. В Божия храм, осветен от искрящата светлина на всички запалени кристални полилеи и украсен със свежи красиви цветя и изпълнен с аромата на кадилната жертва, се чувстваше празничната радост в молитвеното общение с ангелския свят. Прочетено беше Евангелие на Предтеча.

В края на Светата Празнична Литургия множество богомолци приеха свето причастие и се приобщиха с Божествените Христови тайни. Отец Иван в словото си говори за свети Йоан Кръстител - необикновения Божи избраник, който блести с изумителните си достойнства и добродетели, пророк на границата между епохите на двата Завета, притежавал такава нравствена чистота, че по – скоро би могъл да се нарече ангел отколкото човек. Затова и християнските иконописци го изобразяват с крила над препасаното с кожен ремък пустинническо облекло от камилска вълна. На неговото строго въздържание подражавали най – великите християнски подвижници, а неговата смърт вдъхновявала мъчениците по време на гоненията на християнската вяра.

Трагичната раздяла на Предтечата с грешния свят в окървавената тъмница слага особен ореол на мъченическото му всеотдайно житие. В своя кратък живот той изпълнил изцяло своето специално назначение: да възвести идването на Месия и да призове грешниците към покаяние. Между всички останали пророци той се е отличавал още и с това, че е имал предназначението да посочи с ръка ясно и недвусмислено Иисус Христос, за Когото е пророкувал в света. Не случайно неговата икона стои винаги на царския ред на иконостаса, до иконата на Иисус Христос. Свети Иоане Кръстителю Божий, моли Бога за нас грешните.

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.