Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Бдение за света Анна, св. дякониса Олимпиада и св. прп. Евпраксия, девица

Света Анно, моли Бога за нас!

Сигурно това е била най-честата молитва на 30-тината участници във всенощното бдение на 24 юли вечерта, които дойдоха от цяла София /и околностите/ за да почетат паметта на майката на Пресвета Богородица, благочестивата света Анна.

Свещеник Матан имал жена Мария, която била от Иудиното коляно, от град Витлеем. Тя му родила три дъщери: Мария, Совия и Анна. От тях първа се омъжила Мария във Витлеем и родила Саломия – (станала майка на св.Иоан Богослов); след това се омъжила Совия и родила Елисавета, (майката на Св. Йоан Предтеча Кръстител); Третата, Анна, майката на Пресвета Богородица, била дадена за жена на Иоаким в град Назарет.
С тези думи о.Иван Касабов въведе в празника присъстващите на бдението, облажавайки свещеник Матан, като баща на три благочестиви дъщери, избраници Господни.

Анна и Иоаким били хора почтени, от знатни родове. Живеели по закона Божий, като спазвайки заповедите достигнали висока добродетелност. Така, угаждайки на Бога, те били избрани (като ненадминати в добродетелта сред своите съвременници) да станат родители на Пресвета Дева Мария – Майка на Господ Иисус Христос.

Отец Иван подчерта силното и непоколебимо тяхно упование в Бога, непрестанната молитва, заради бездетството, което ги измъчвало цял живот и търпението им на укорите на хората, което се възнаграждава от радостното ангелско благовестие : „Анно, твоите сълзи възлязоха пред Господа. Ти ще заченеш и ще родиш дъщеря и тя ще се нарече Мария”!

Бдението завърши със Света Литургия, като имаше приготвили се и причастници .
Нека чрез непрестанните молитви на нашите прародители св.Анна и св. Иоаким Бог зарадва всички, които се надяват на рожби!

Амин!

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.