Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Истинско тържество на православието

Така може да се определи поредното всенощно бдение в храм св.ап.Андрей Първозваний, в чест на иконата „Всех скорбящих радост-Пресв.Богородица”, вторник вечерта на 23.10.2012 г.

Бдението е замислено от о.Иван Касабов още по време на поклонническото пътуване до Киево-Печерската Лавра преди три години и по повод тамошния новостроящ се храм „Всех скорбящих радост”!

Преди самото начало бе осветена новодарената икона на храма за този празник, пред която цяла нощ посетителите имаха възможност да се поклонят и помолят, за усилване на вярата и надеждата в застъпничеството на Божията Майка.

Изпълни се цялото последование на богослужебния денонощен кръг, като за радост на всички в съслужение на о.Иван взеха участие още 3-ма духовници – о.Христо, о.Росен и о.Михаил!

След празничната Вечерна о.Росен подробно запозна богомолния народ, решен да посвети една нощ на Пресв.Богородица, с историята на иконата и празника и чудесата, които са станали, както и други допълнителни сведения относно празника.

Преди среднощната почивка беше прочетен и съответният акатист на иконата от четиримата свещеници, като християните усърдно вземаха участие, както и после в Светата литургия.
За радост и духовно укрепване на присъстващите вярваме, че допринесоха и донесените мощи за бдението на св.Нестор, св.Георги, св.Синайски мъченици, св.Превлачки мъченици, св.влкмчк Артемий, св.Аютски мъченици, св.Яков Персиец.

По призива на о.Иван, че е без значение числеността на народа в случая, защото „Двама или трима, събрани в Мое, там Съм и Аз посред тях”, всички с благоговейното си поклонение на иконата и мощите са под благодатта Божия!

На клира, вещо ръководени от църковния певец Марио, пееха стегнато и многогласно и гости от семинарията, които с настроение изпълняваха дългите стихири и слави, в чест и прослава на нашата Майка Пресв.Богородица.

А истинска певческа наслада донесе на всички архиерейското изпълнение на „Свети Боже” от певците и свещениците в олтара по време на св.Литургия.

Шестима от присъстващите на бдението специално са се готвили за този празник като пристъпиха към Светите тайни след възгласа „Със страх Божий с вяра и любов пристъпете”.

Всички, които бяха през нощта в храм „Св.ап.Андрей” изживяха истинска духовна радост, защото стремейки се към небесното усетиха покрова на Пресв.Богородица и свежи, и бодри, и радостни тръгнаха рано сутринта по своите дела!

Празници в чест на Богородични икони в нашата църква не са много, за разлика от Руската Православна църква, която е отредила специални служби може би за всички техни чудотворни икони /по материали на интернет те са около 300/, както и акатисти.

Но бдението в храм „Св.ап.Андрей” в чест на иконата „Радост за всички скърбящи –Пресвета Богородица” бе, макар и малко, но истинско тържество на православието.

Слава Богу за тази щедра радост!

24.10.2012 г.
София

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.