Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Как един поклоннически излет стана олицетворение  на думите от песните на св. Цар и пророк Давид: „Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно”! (Пс.132)

Душата на православния християнин копнее за единение с Бога и всичко свято. Ето защо са и поклоненията на светите места. Цялото Софийско поле е осеяно с такива свети места.

И с настъпването на пролетта част от братството към храм „Св.ап.Андрей Първозваний” макар и не многобройна, водена от предстоятеля на храма Негово Високо благоговейнство свщ.ик. Иван Касабов направи първият си поклоннически излет през тази година до Кремиковски манастир „Св.вмчк Георги Победоносец” на 25 април.

Рано, в 8 часа с автобус 117 от автогара „Изток” част от излетниците потеглихме. Чудехме се, дали времето ще вали, защото прогнозата предвещаваше това, но накрая приехме : „Каквото Бог даде!”

В автобуса двама млади хора –Георги и Маргарита, разбрали за излета от интернет страницата на храма- се поинтересуваха дали ние сме групата от храм „Св.ап.Андрей”. Така и те се присъединиха към нас- внимателни, възпитани, кротки.

С пристигането ни в селото облаците се разсееха и слънцето ни огря! Тръгнахме пеш към манастира. Преминавайки през селото о.Иван ни показа пътя към църквата, в която е започнал свещеническия си път преди 42 години!

Излизайки над селото при една от почивките пред нас се откри великолепна панорамна гледка на Софийското равно поле(не поискахме да гледаме към бившия гигант МК „Кремиковци”).Малко преди манастира бяхме застигнати от наши братя и сестри с кола. Шофьорът иподякон Цветелин заедно с другия иподякон Георги се върнаха и така с двете коли се придвижихме до манастира.

С непресторена сърдечна радост бяхме посрещнати от майка игумения Хиония.

Без отлагане, след като се поклонихме в стария храм „Св.вмчк Георги Победоносец” чието име носи манастира, основан вероятно по време на Второто българско царство (14 в.) бързо се приготвихме за утренята и записахме имена за водосвета.

Поради заетост на селския свещеник нямаше Света Литургия, но благодатта, която изпитахме от уютния, боголепен храм „Покров на Пресвета Богородица” беше балсам за нашите души.

В пеенето, ръководени от о.Иван, всички взеха участие, като всеки по този начин допринесе за съборността на молитвата ни към Бога.

След водосвета посетихме гробовете на монахините – Филоктея, Акилина, Гавраила и Юстина, където о.Иван прочете заупокойна молитва и разказа някой спомени за тях. С това отдадохме Божието – Богу, а кесаревото – кесарю – на братската закуска, която игумения майка Хиония подсили с нейна почерпка (храна и вино) за наскоро миналия й имен ден(16.04- Св.мчци Агапия, Ирина и Хиония). По време на закуската се старахме да водим душеспасителни разговори – за миналото на манастира, за дарителството и за помощта към братя и сестри в нужда или просто замълчавахме , потопени в тишината на светата обител и единението между нас.

След кафето – благодарствена молитва и отново на път – този път пеша от началото до края и пак не ни заваля дъжда. Приятни са разговорите с о.Иван, неусетно минава времето.

Едва когато слязохме от автобуса в София заваля сериозно, но това вече не ни притесняваше.

С препълнени от душевна радост сърца благодарихме на пастиря ни – о.Иван Касабов за удовлетворението, което получихме от поклонническия излет, за неговата всеотдайност към Бога, нашия Спасител и чрез нея към нас, миряните към братството.

Така завърши нашият първи поклоннически излет за слава на нашия Бог и Спасител, Пресв. Богородица и св.вкчк Георги Победоносец. Амин!

Поклонничка Дочка25.04.2010 г.
София

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.