Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Бдение за Неделята на Всички български светии –
храм „Св.ап.Андрей Първозваний”

Както бе предварително обявено в програмата за Бденията на братството, в събота, на 25.06.2011 г. в храм „Св.ап.Андрей Първозваний” се отслужи всенощно бдение, с цялото последование на денонощния богослужебен кръг.
Началото бе дадено от о.Иван, който в уводно си слово запозна присъстващите със значението и важността на това бдение, нашият дълг към българските светии, с реда и последователността на службата преди и след почивката през нощта.

Както на небето светят много звезди, така и от нашата България божии угодници – знайни и незнайни - приели Божията слава осветяват малката ни българска земя и съставляват нашия духовен български род на небето.
Така накратко може да се обобщи проповедта на о.Иван и след това започна представянето на българските светии със св. цар Борис- Михайл, нашият покръстител, избрал и подпомогнат в святото си дело от светите братя Кирил и Методий и техните славни ученици: св.Климент Охридски, св. Наум Охридски и другите св.Сава, св.Горазд св.Ангеларий; най-голямата българска светица св.Петка Епиватска-Търновска;
По-късно: школата на Св. Теодосий Търновски, безстрашния защитник на българите пред турските властници Св. Патриарх Евтимий;
Габровските мъченици св. Дамаскин, св. Лазар Български, св. Онуфрий; Софийските мъченици: Св. Георги Софийски, Св. Георги Нови, св. Георги Най-нови, св. Николай Софийски; и др.
Св. Злата Мъгленска -най- голямата българска мъченица и много още други. А сега вече и новопрославените Св. Баташки и Новоселски мъченици.
Заради Неделята на Всички български светии след празничната вечерня бе отслужена обща панахида за всички български свещеномъченици и други духовни лица, семействата им, знайни и незнайни, отдали живота си в борбите за отечество и чистотата на православната вяра.(10 тома по монахиня Валентина Друмева).
В тази връзка о.Иван допълни със свои спомени, случки и преживявания.
После бдението продължи след малка почивка с последованията на богослужебния ред и завърши със Св. Литургия. Много от присъстващите бяха удостоени със Светите Христови тайни и на ранина всички се разотидоха по домовете си с различни усещания от преминалото всенощно бдение.
„Казват, че след 50 години българите щели да са малцинство. Но това е по човешки казано! Аз лично смятам, че многото светии, просияли на българската земя, няма да оставят народа си да погине. Техните молитви няма да останат нечути. Както и в тази нощ ние ги молихме за опазване на целия български християнски народ. И никой не ще може да спре раждането на деца в бъдеще, така че статистиката е само човешка!” – каза о.Иван в края на едно от словата си и неговите думи прозвучаха окуражително за всички.

И многото други знайни и незнайни проповедници, свещеномъченици, мъченици, преподобни, чиято Неделя е определена за всички тях всяка година – Втората неделя след Петдесетница - с дръзновение се молят пред Бога за бъдещето на нашия християнски български народ и дано и ние с живота си им подражаваме в чистотата на вярата, за да заслужим тази тяхна молитва.
Амин!

29.06.2011 г.
София

 

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.