Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

ПРОПОВЕД на о. ИВАН - 26 март 2011г. –
СЪБОР на св. архангел ГАВРИИЛ

Боголюбиви християни,

Днес църквата празнува Събор на св. архангел Гавриил.

Виждате как се разминава народа с църквата. Абсолютно разминаване! И всяка година аз страдам за този ден, който след величавия празник Благовещение, народът се чуди какво да прави. Снощи казах и вчера, че тези които са ревностни християни трябва да изпълнят днес Христовите домове, навсякъде кой където намери в домът Христов, за да участва – не да се моли- да участва в църковния събор, който Църквата е определила в чест на благовестителя, архистратига Гавриил. Представете си какво разминаване е това! Какво значи събор? Преди години, а и през последните, аз обяснявах , че съм ходил специално в с. Аспарухово, Ломско село. Сега пак ще го повторя, за да се уверите, че не ми е от вчера това, което изпитвам като болка за народа и то християнския народ.

Щом трябва едно село да има събор, (а то почти всяко село си има събор в годината) щом идва събора още предните седмици всеки дом – сиромашки, богаташки – започва къртовска подготовка, все едно че сватба има. То не е сватба. Подготовка на своите къщи – чистене, миене, приготовление на храна. Може да си сиромах, но взимаш на заем и пак ще имаш храна в изобилие. Не просто един обяд, а в изобилие храна. Цял ден се канят гости от далечни и близки места, за да участват в техния народен, селски събор. В с.Аспарухово свиреше и духовата музика на мегдана. Аз отидох там като свещеник да пренощувам и на следващия ден да видя какво значи събор. Какво значи събор? Ето това е сред народа– от близки и далечни места се събират.

И във всеки Божи дом да се съберат да декларират своята благодарност на архистратига Гавриил, че е извършил такава велика мисия за раждането на Йоанна Предтеча Кръстителя и на Господа. Виждате ги тук един до друг. Това, което е предсказано за рождението на Йоан Предтеча и Господа Иисуса Христа в плът архистратига Гавриил е извършил като мисия, заповядана от нашия Бог Отец, нашия Създател.
Е, тогава, кажете ми – какво днес празнуваме? Какъв събор правим ние в „Свети Андрей?” Аз за другите храмове не се интересувам. В края на краищата Бог се грижи за всеки Свой дом. Ние се грижим за този храм. Какъв е този събор сега? Какво значи събор? Аз ви обясних. Ясно е, че в нашия храм дълги години няма покритие в това, което Църквата определя като събор.

Има един друг събор – на Йоан Кръстител, на 07.01. те го казват Иванов ден. Какъв ти Иванов ден това е Събор на Кръстителя, в негова чест. Защото на 06 януари се празнува Богоявление. Ето и фотосът там на стената – Богоявление. Не се празнува св.Йоан Кръстител. Той само участва. А на другия ден Църквата е провъзгласила да има Събор на св.Йоан Кръстител – не Ивановден, за именните дни. И сега внимавайте – какво нещо е Църквата! - аз много пъти съм го казвал - понеже на този ден – 26 март- е пост, Велик пост, представете си какво прави Църквата. Тя казва сега ще го празнуваме , но постно. Ето днес не се разрешава риба. Вчера – да, но днес – не. Нищо че е събор на архистратига Гавриил, но е Велик пост. Но за да могат християните да вземат не само молитвено участие в съборния ден, а да имат ядене и пиене в изобилие, блажна храна премества втори събор на арх.Гавриил на 13 юли. Представете си какво нещо. Ето, взимам календарчето и търся 13 юли - какво пише? – Събор на св.арх.Гавриил. Предният ден според традицията на Църквата няма нищо – на 12 юли се честват св.мчци Прокъл и Иларий. Това, което аз ви говоря и ви убеждавам – Църквата Христова казва, че събор не върви без ядене и пиене, без блажна храна, както е във всички селски събори. Там няма сиромаси, няма богаташи, както казах. Всички имат храна. И гостите в изобилие цял ден (не само на обяд!) се гощават. Това е така, защото Църквата казва нека християните да се нахранят с блажна храна, на да почетат Събора на архистр.Гавриил. За това е на 13 юли, защото се смята, че е извън поста. Представете си какво нещо е това! Това не се отнася за свещениците, а за всички.Ние си го знаем. Защо? Защото е наша работа, за това получаваме заплати. За това Бог ни е избрал да бъдем Негови служители.

Та, казвам всичко това за да ви уверя, че и в постни и в блажни дни народа не празнува, не участва в събора на архистратига Гавриил. Не участва! По различни обективни и субективни причини, което не е Богу приятно. Но вие сега като ме слушате, че народа не участва в събора това не значи че горе, при Христа Господа Бога, в Небесната тържествуваща Христова църква няма събор. Има събор! И то архангел Гавриил е там, на предно място и цялата Небесна тържествуваща Христова църква го почита. „Ти Гаврииле, извърши това, нека да бъдеш почетен от нас” – всички небесни безплътни сили, начело с пресв. Богородица и всички праведници! А тука на земята, виждате, състоянието на събора.

А ние знаем, защото сме образовани християни, че горе на небето е тържествуваща Христова църква, а тука на земята е войнстваща Христова църква. Тука е втората част на Христовата Църква – войнстваща, воюваща не с мечове, с оръжие, а със Словото Божие и с Кръста Христов. И тук, щом е втората част, земната част и тя трябва да празнува заедно с небесната. Само, че кой да празнува? Кой да ги разбира тези неща? И за това сега нека Господ и това да зачете, защото и вчера се прочете в молитвите, Той е обещал, че където са двама или трима събрани в Негово име там е и Той. Така че, Христос е тук, това си е Негов дом, и колкото влязат – влязат Негови гости. Ние изпълнихме, от 8 часа почнахме до 10, ето 2 часа изпълнихме този Събор . Как сме го изпълнили, това Бог ще прецени, не ние самите да казваме вижте колко много се молим, 2 часа се молим. Това Бог ще прецени. Кой как си е бил на поста- свещеника, певеца, клисаря, чистачи, свещопродавци и вие богомолците. Всеки от нас ще получи преценка, оценка не за поведение, а за ревност по Бога. Всички ние сме вярващи - ето снощи храмът беше почти пълен. Следователно има вярващи хора. Но защо снощи беше пълен храма, а сега не е пълен. Каква е причината? Някаква субективна причина е. Не е обективна – няма земетресение, няма наводнение, няма пожар, няма война в България . Ето, вижте, слънце грее, пролет е вече, няма обективна причина. Има субективна причина.

Понеже аз съм Христов служител не мога да мълча, не мога да бъда равнодушен към това нещо. За това ви ги казах тези неща. Макар че тия, които трябва да чуят - тях ги няма. Вие слушате, ама сте тук.. А тези, които трябва да чуят това нещо, ги няма. Но аз предупредих снощи- само ревностните християни – какво значи да си ревностен християнин? - да изпълняваш, зова, апела, призива на Църквата Христова. Това е да си ревностен християнин. Щом е пости – ще постиш; щом е събор – ще празнуваш – сега в пост, а на 13 юли – блажно, всеки каквото си има, с това да се почувства ядене и питие. За това св. Йоан Златоуст и с нега завършвам, когато е ден Възкресение Христово – какво казва св.Йоан Златоуст – нека да го цитирам, да не бъда голословен – ако днес е Възкресение Христово Бог да ни поживи да го изпълним и искам да завърша какво значи събор, телесен, с ядене и пиене. То е в нашата книга, за свещениците, не е в някоя богословска книга. Аз имам и запис от Киев, как Киевски митрополит Владимир чете на връх Великден точно това, което аз ще ви прочета.
„Постили и не постили, развеселете се. Трапезата е богата, наситете се от нея всички. За блудните синове небесният Отец е заклал угоен телец” . Заклал. Угоен -телец, агне- всичко, което има човек под ръка.”Никой да не излезе от храма гладен. Всички се насладете от този пир. Никой да не оплаква своето не достойнство” и т.н.

Ето ви- банкет, пир, угоено теле. Всичко това Бог Го е предал за нас. Да няма гладни, жадни, да няма боси и голи. Всички да тържествуват не само с молитви, с песни, а и с тялото си - да ядат, да пият, да се нахранят, защото 50 дни са били в пост.

И в последните години, нека и това в скоби да го кажа, аз вече се научих, че веднага на Великден да седнеш ако ще и 3 агнета да има не може да ги изядеш. Защото организмът не може след 50 дни режим на пост, ограничения, въздържание – не може сега пред тебе да има едно агне и ти да го изядеш, защото е Великден. Ти ще си хапнеш, ще се наситиш колкото организма ти го иска и по –лека, лека - в последните години така правя, даже и не хапнах месо като се прибрах в къщи– полека лека хапвам яйца, месце, сиренце, кашкавал. А не на веднъж да се нахвърля, защото сега е блажно- дайте да ядем и да пием. Не върви така. Организмът е нещо друго.

Така че, днес е ден за пир и банкет, макар и велико постен. А на 13 юли – помнете това, което ви казвам, кажете и на другите – е пир и банкет с блажна храна, за да почетем и ние архангела, архистратига, благовестителя Гавриил . Ето тук, (аз не за вас целувам тази икона, не за да ме видите и да кажете вижте о.Иван колко е голям молитвеник и как целува икони)- аз го правя от себе си, да почета иконата на Благовещението, защото след един час я прибираме и свърши се. Който бил тук – бил. Прибираме я и чак догодина тази икона ще се появи в нашия храм по това време. Който вчера е бил на работа и е пропуснал, снощи е трябвало да бъде и да целуне иконата на Благовещението. Ако не го е сторил е загубил за мене. Какво е загубил? Да го кажа точно – загубил е Божието благоволение. Бог може да не го осъди, но поне няма да има такова благоволение към този човек, който не се е съобразил с Църквата. А зад думата „църква” стои домът на Иисус Христос. Той е Църквата, Той е Глава на Църквата. Който не се съобразява с Църквата, не се съобразява с нейната Глава, именно Иисус Христос. Това е реалността. Аз ви я предадох, макар че сте шепа хора. Но нека да се чуе днес, че свещеникът, служителят Христов, го е казал това за ваша поука и назидание и за мое спасение.

Амин!

26.03.2011 г.
София

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.