Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Пътуване до манастир „Св.Св.Козма и Дамян” на 28 и 29 август

Манастирът се намира на около 15 км от Пловдив. Основан е по време на Втората Българска държава около лечебен извор. Според преданията водата на аязмото лекува от лудост и това е известно още от времето, когато тези места са били обитавани от траките. По време на царуването на Иван Александър манастирът е известен с книжовната си школа и културното си влияние.

Манастирът е изграден на три терасирани нива. На най долното ниво се намира старинната църква посветена на двамата братя лечители-безсребреници св.св Козма и Дамян. Кръстовидна безкуполна постройка с две плитки конхи и два притвора. Във външния притвор са запазени веригите, с които са били оковавани душевно болните.

Пристигнахме в ранния следобед и след като се настанихме по спалните, намиращи се на най-високото манастирско ниво, отидохме за молитва и поклонение в църквата. Вечерта беше отслужена празнична вечерня с възкресно празнични стихири за св.Иоан Кръстител и след това се прочете акатист на св.св.Козма и Дамян пред старинната чудотворна икона на братята - лечители на царския ред на иконостаса. След богослужението вечеряхме всички заедно в манастирската трапезария намираща се на второто, средното ниво.

На сутринта манастирските камбани с мелодичните си звуци ни събраха на утринна служба отново в храма. Отслужена беше полиелейна възкресно празнична служба с полиелей и величание за св.Иоан Кръстител, отбелязвайки отсичането на пречестната му глава и три канона – два възкресни и един в чест и прослава на светеца. След празничната света литургия отец Иван говори в словото си за живота на свети Иоан Кръстите, отгледан от невръстно дете в пустинята от ангели Божии и сам водещ равноангелски живот, за неговата задача да проповядва покаяние на огрешените човеците и да проправя път в огрубелите човешки души, за да чуят спасителните думи на Месия. Както всички старозаветни пророци, така и св.Иоан последният пророк е останал неразбран и неприет от хората избрали греха пред пречистващата сила на покаянието, проповядвано от него. Причинителката на неговата смърт оставила завинаги името си в историята като злата кървава убийца на чистия и светия ангелоподобен предтеча Господен. Увенчала едно греховно и мерзко царско празненство с пречестната му кръв и получила в блюдо скървавената му свята глава. Възмездието за нейната зла и покварена природа, подчинена на греха не закъснели. Страшен и велик е Божият гняв. Господ поруган не бива. Главата на св.Иоан беше отсечена, езикът му, който проповядваше покаяние беше яростно избоден, но Божията истина не помръква, Бог не се уморява да ни приканва към Светлината, да ни приласкава като непослушни и неразумни деца в светлите селения на Истината и Правдата.

Строгият пост и ограниченията през този ден са в чест на Свети Иоан Кръстител, бидейки съпричастни с неговата мъченическа смърт. Всички ние имаме грижи и изкушения, казва о.Иван, но Бог ни е дал предписанието, за да се справим с тях - пост и молитва.

След богослужението и словото отец Иван по молба на богомолците съблече и положи богуслужебните дрехи върху коленичилите хора и прочете молитва над тях - древна традиция за благословение и здраве.

Камбаната за обяд ни събра отново в трапезарията за манастирския обяд приготвен без всякаква мазнина и млечни храни в чест на св.Иоан Предтеча. След разходка до аязмото и близкия параклис се приготвихме за път. Бяхме много доволни и признателни за гостоприемното посрещане от страна на игумения Анастасия. Манастирът ни впечатли както с чистотата и красивата си подредба, така и с духовната утеха, която изживяхме в обителта и в храма с чудните икони и мощите на св.Козма, манастирското пеене и дългата благодатна молитвена служба. Потеглихме с пълни и радостни души и с желаниетода се завърнем скоро пак тук.

Слава Богу за всичко!

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.