Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Бдение в чест, памет и прослава на св.преп.Ефрем Сирин

Без страх от лютия студ в мразовитата нощ на 27 срещу 28 януари 2012 г. около 30 богомолци от различни краища на София се събраха в храм „Св.ап.Андрей Първозваний,” за да се изпълни обявеното от ставр.ик.Иван Касабов всенощно бдение за преподобния наш отец Ефрем Сирин, първото за тази календарна година.

За наслада от творчеството на св.Ефрем Сирин о.Иван обърна внимание на всички още във въведението си. Той прочете части от произведенията (от трите тома) – истински песнопения! - за Христовото Рождество, за Разпети петък и за поведението на благоразумния разбойник, за да може се схване (отчасти) логиката на преп.Ефрем Сирин, за полза на душата, не за наша човешка слава.

А по-важното е, да се получи съвет, как да се готвим за последния си час и срещата ни с Господа, така както самият св.Ефрем се е готвил цял живот за тази среща. Много думи и слова, много примери и напътствия бяха казани от о.Иван .

Нощта премина, като се изпълни целия богослужебен денонощен кръг.

Духовна радост за всички бе присъствието на около десетина млади възпитаници на църквата, които пяха до сутринта на клира - (вещо ръководен от Марио Иванов) - ревностни певци и четци, които Бог удостои някои от тях с приемане на Светите тайни! А о.Иван ги награди с изнасяне на светите мощи от олтара, за да вземат всички благословение от св.ап.Андрей, св.Параскева и незнаен светец или светица. Тези свети мощи престояват в храма вече 10 години!

Поводът за бденията е спасителен и благочестен и всеки би се убедил в това, усещайки помощта на нашия Господ още в настъпващия ден, когато въпреки безсънната нощ „човек отива по делата си и по своя работа до вечерта” (пс.103, ст.23)

Слава Богу!

Тропар, глас 8:
С проливане на твоите сълзи безплодната пустиня си разработил,
а с въздишките из глъбини делата си стократно уплодоносил.
И, стана светилник на вселената, сияейки с чудеса
Ефреме, отче наш, моли Христа Бога да се спасят нашите души.

С благословение на о.Иван

28.01.2012 г.
София

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.