Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Лични впечатления от поклонническото пътуване до Светата Рилска обител – 29-30.10.2011г.

„Основа на покаянието, пример за умилението, образ на утешението бе твоят равноангелски живот, преподобне отче Йоане...“

Тази част от тропара на св.Йоан Рилски не ми излизаше от главата в дните преди поклонническото пътуване с братството на храм „Св.ап.Андрей Първозванний” на 29-30 октомври т.г., а като стана студено всички казваха, че в манастира ще има студ.
Но по Божия промисъл по застъпничеството на св.Йоан Рилски, а и защото 29-ти бе рожденния ден на нашия Патриарх, с изгряването на слънцето денят стана прекрасен. Ясен,тих,дори топъл. С навлизането в Рила се насладихме на нейната дивна природа и уханен въздух. А като си припомнихме заветът на преподобния отново звъннаха в ушите ни думите Христови:“Отче Свети, запази ги в Твоето име да бъдат едно, както сме и ние“ и пак: „Не само за тия се моля, но и за вярващите в Мене, поради думите им – всички да бъдат едно.“
Апостолът казва:“добро е в благодат да се укрепва сърцето, а не с храна, от която не са получили полза ония, които са ходили по тоя път.“
За това след като се настанихме с гостоприемната грижа на йеродякон Нектарий побързахме да отидем и се поклоним на гроба на светия наш отец Йоан Рилски.
Слънцето топло ни огряваше и седем поклоннички - Павлина, Анка, Христина, Кина, Анна, Антония и Дочка се върнахме по пътеката, минаваща през постницата на св.Лука с килийното училище и църквите „Покров Богородичен“ и „Св.Лука“.
Душите ни пееха и хвалеха Бога и думите на Спасителя „Моят мир ви давам“ се изпълниха за нас с нови дълбини.
След вечернята пак по инициатива на сестра Анка Петкова прочетохме Акатиста на св.Йоан Рилски и се разотидохме умиротворени за сън.
Сутринта, макар и малко хладна, бе също ведра.
Утринната служба започна без Негово Преосвещенство еп.Евлигий, който бе на празника по случай рожденния ден на Патр.Максим – за неговата 97 годишнина. На многая лета, Ваше светейшество!
Но малко преди началото на св.Литургия настъпи раздвижване и епископът се присъедини към нас.
Така благодатта бе в пълнота! Благодарим!
Поклонихме се на мощите на св.Йоан Рилски Чудотворец и с лека въздишка си тръгнахме от това благословено от Бога място, получили благодат и утешение, помощ и напътствие, утвърждение за пътя, по който да вървим.
Преподобне отче Йоане, моли Бога за нас, да ни изпрати Своята милост и да се научим на истинско покаяние в нашия живот под покрова на Божията Майка, спасени чрез твоето ходатайство да съхраним в сърцата си православната вяра.
И връщайки се в София въздадохме благодарствени молитви към нашия Господ Иисус Христос за чудното пътуване, организирано от отец предстоятеля ставроф.иконом Иван Касабов със съдействието на Красимира Дундова – една от организаторките на ПП към храма.
Слава Богу за всичко!
Амин.
30.10.2011 г.

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.