Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Живоносни и Живоприемни Източник – Светли петък - 29.04.2011


В Светли Петък на Пасхалната Седмица честваме празника „Живоносни Живоприемни Източник”, който е свързан с обновяването на Константинополския храм „Живоносен и Живоприемен Източник”. Преданието разказва за един войник Лъв, който бродейки в заблатена гориста местност край Константинопол срещнал слепец, търсещ вода в горещия летен ден. Лъв тръгнал да търси вода, когато чул от висините глас: „Влез по-навътре в гората и там ще намериш животворна вода. Дай от нея на слепеца да пие и намажи с калчица и вода от извора очите му и той ще прогледне”. Лъв се огледал и зачудил чий е този глас, когато чул отново гласа на Божията Майка: „Ти ще станеш цар и аз ще ти помогна да издигнеш тук, край този извор храм в моя чест и всеки благочестив, който с вяра прибегне към мен за помощ ще я получи, а и всяко негово добро желание ще бъде изпълнено и всеки негов недъг ще премине”. Всичко това се изпълнило! Лъв намерил наблизо водния извор, напоил слепеца, намазал очите му и той прогледал, а когато Лъв станал император, построил на това място великолепен храм в чест на Пресвета Богородица наречен „Живоприемен и Живоносен Източник”. Светата Църква възпява Божията Майка като „Източник живоприемен и живоносен” защото Иисус Христос се роди от Нея и дойде на земята като Спасителна и живоносна Светлина и умря като човек и възкръсна като Бог и със славното Си Възкресение победи смъртта и избави човешкия род от смъртните адови окови, а Майката Божия първата обожена след Христовото Възкресение приема от Божествения Си Син живителните сили на вечния живот и става извор на живот за всички човеци, които вярват в нейния Син и Го обичат.

Света Богородица приема у себе си благодатните води на вечния живот, превръща се в Извор на живот и носи живот благодатен и мирен на всички, които я почитат и обичат като своя Небесна Майка и се надяват на майчинската й закрила. Затова и светата Църква славейки Възкресението на Спасителя в Пасхалната седмица, на Светли Петък възпява Божията Майка като “Живоприемен и Живоносен Източник”.

Много са животворните извори у нас и в Православния свят, които дават спасение и изцеление на вярващите в Христовото Възкресение. Майката Божия непрекъснато чудотвори и обсипва с благодатни дарове вярващите и не забравя и не оставя неразумните си чеда.

Майчице Божия обдари и нас пеещите и славещите те и верно почитащи светлия Твой Празник „Живоносни и Живоприемни Източник”. Амин!

29.04.2011 г.
София

 

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.