Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Тържествено отбелязване на празника на свети Андрей Първозваний в софийския храм „ Свети Апостол Андрей Първозваний”

На 29.11.2008 г. епископ Иоан в съслужение с протосингела Григорий и столични свещеници отслужи тържествена Велика вечерня в чест на празника на Св. Апостол Андрей Първозваний. На клира пееха богослови ръководени от Андрей Касабов, секретар на Софийската Митрополия.

Храмът блестеше в благолепие и красота, украсен със свежи есенни цветя и червени рози. Иконите на свети Андрей бяха украсени с богати венци от свежи цветя и зеленина.
Точно в 18 часа Знеполският епископ Иоан, викарий на Софийска митрополия, архимандрит Гриторий, протосингел на Софийска митрополия и придружаващите го духовници от Софийска епархия посрещнати от клира и богомолците влязоха в храма и вечернята започна. Изпълнена беше възкресно-празнична вечерня с вход с изпълнение на „Блажен муж”, като една част се изпя от клиросните певци, а останалата се прочете от архиерея. Отслужи се и празнично петохлебие. В края на службата, докато епископ Иоан раздаваше петохлебие на богомолците, клирът изпя величанието на апостола, глас 8.

Знеполският епископ Иоан поздрави предстоятеля, настоятелството, певците и всички присъстващи и изнесе топла проповед за светеца, чиято памет честваме. Епископът поздрави и именникът Андрей Касабов секретар на Софийска митрополия, като изтъкна ревностното му служение и качествата му на добър ръководител на клиросните певци.

Поздрави и благослови присъстващите и ни настави, като каза, че мир и радост и чиста молитва са основание за подкрепа и надежда в земния ни отруден живот. Радост ни носи и представата за това, което Бог е приготвил за ония, които вървят по Неговия път и спазват заповедите Му. Онези, които ходят по Бога нямат основание да се страхуват. Да се вгледаме в живота на Св.Андрей, да имаме неговата вяра и любов и Бог няма да ни остави сироти. Да четем често Светото Писание, да участваме в тайнствата на Църквата, защото влизането в Божия храм носи радост, а силата на съборната молитва пречиства душите и ги води към спасение.

На 30 ноември преди 67 години Негово Светейшество е приел монашески постриг, така че отбелязва и личен свой празник. По този повод отец Иван в словото си поздрави Негово Светейшество и му благопожела дълги години да предстоятелства БПЦ. Отец Иван затрогващо отбеляза и друга съдбовна годишнина, 60 години от възкресението на храм „Св. Андрей Първозваний”, който след тежките разрушителни бомбардировки през злокобната 1944 г. (10 януари) е сринат до основи и след 4 години е възстановен в сегашния му вид за нов живот. Отец Иван благопожела да процъфти храма през всички векове за спасение и слава Божия. Св.Андрей да пази храма и да не допусне той да бъде отново разрушен.

След службата, по многогодишна традиция, се извърши всенощно бдение в чест на Св. Андрей Първозваний. Не голям брой богомолци остана в храма за молитва и духовни четива. Отец Иван Касабов изнесе мощите на светеца от светия олтар, за да му се поклоним.

В деня на храмовия празник, 30.11.2008 г. Възкресно – празничната утреня започна в 8 часа. На клира пяха богослови, ръководени отново от Андрей Касабов. Преди изпълнението на катавасиите пристигнаха Знеполският епископ Иоан с протосингела Григорий и началника на културно-просветния отдел на Светия Синод архимандрит Дионисий, архимандрит Теофан заедно с придружаващите го столични свещеници. Клирът и богомолният народ с радостно оживление тържествено посрещна Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски Митрополит Максим, пристигнал по време на изпълнението на възкресните ексапостиларии. Негово светейшество участва молитвено в светия олтар през цялата празнична Света Литургия, отслужена от Знеполския епископ Иоан в съслужение с архимандрит Григорий, храмовото свещенство и духовници от Софийска епархия. Участие взе и църковният хор към храма с диригент Катя Мутафова. Именникът Андрей Касабов, секретар на Софийската Митрополия, прочете Апостола. Накрая след многолетствието, Негово светейшество поздрави присъстващите богомолци и предстоятеля на апостолския храм, ставрофорен свещеноиконом Иван Касабов и свещенослужителите с храмовия празник, като благопожела енорията все така да е жива и действена, всички да растем в духовния живот и вяра, подражавайки на светия апостол Андрей Първозваний.

Тържествена проповед произнесе отец Иоан Карамихалев от старинния столичен храм Св.София, който преди сегашното си служение беше енорийски свещеник в храм „Св. Андрей Първозваний”. Той изтъкна в словото си горещата любов на Св. Андрей към Иисус Христос, с която е проповядвал и осветил стотици човешки души и накрая приел кръстна смърт, завършил земния си живот, посветен изцяло в служение на Бога. Към такава любов трябва да се стремим и ние, за да принесем Богу плодове достойни за помилване и опрощаване.

Знеполският епископ Иоан също изнесе проповед за живота на Св.Апостол Андрей Първозваний, като подчерта, че приобщаването му към Иисус Христос с думите „Намерихме Месия” определя предназначението на целия му живот. На 70 годишна възраст в град Патрас Апостолът предал душата си на Бога чрез кръстна смърт с радост, породена от Божията благодат, която възпълва нашите немощи. Светият Апостол трябва да бъде за всички нас пример за силна любов, искрена вяра и благочестие, добродетели, с които се придобива мъдрост в Бога.

Според дългогодишна традиция, в дух на апостолската любов и изрядна организация, в двора на храма беше раздаден курбан за здраве на богомолния народ и на всички присъстващи.

 

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.