Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Празникът на Свети Апостол Андрей Първозваний в едноименния столичен храм

Празникът на свети Апостол Андрей започна в храм „Св. Апостол Андрей Първозваний” на 29 ноември с празнична вечерня, ръководена от наскоро ръкоположения Браницки епископ Григорий. Цял ден телефоните в храма звъняха, а служителите непрестанно даваха информация за часа на започване на службата. Точно в 18 часа пристигна Браницкият епископ Григорий и придружаващите го клирици. Йереите от храма – домакин го посрещнаха извън църквата и всички пристъпиха тържествено по пътеката към олтара, както е реда, начело с епископа под звуците на църковното пеене възхваляващо пастирското епископско служение. Храмът, осветен от многобройните си кристални полилеи и лампади, прие скъпите гости, а множеството богомолци, препълнили храма, като послушно стадо се тълпяха за благословение пред пастиреначалника си. Празничната архиерейска вечерня с тържествен вход започна, а на клира пяха множество богослови, ръководени от именника Андрей Касабов, главният секретар на Софийска Митрополия. Изпя се „Блажен муж”, прочетоха се паримии из съборното послание на св.Апостол Петър. Изпълни се Петохлебие от епископ Григорий и свещениците, в чест на чудото извършено от Иисус Христос с преумножаване на хляба. В края на службата епископът отслужи специален чин - последование от разрешителни молитви за работа в олтара на клисарката Христина, която ще работи вече в църковния олтар.

Славите на „Господи возвах” и на стиховните стихири бяха посветени на първозвания апостол Андрей,
а „И нине и присно и вовеки веков. Амин” бяха посветени на Рождественския празник на нашия Спасител. Така двата празника: на Св.Апостол Андрей Първозваний и предстоящият празник на Рождество Христово, за който всички се готвим в пост и молитва, се сляха в едно духовно тържество на духа.

В този дух беше и последвалото слово на епископа. Сърцата ни се изпълват с радост, защото започваме празнуването на Св.Апостол Андрей Първозваний, започна словото си той. Първи призован от Иисус Христос да го последва, да бъде свидетел на чудесата, изпълнени от Него, да слуша и следва Словото Божие и да изпълнява волята Божия. Бидейки апостол да сее словото Божие между човеците. Апостол означава пратеник, така и той беше пратен от Светия Дух между народите и семената му посяти сред езичниците и юдеите даваха стократен плод в онези първи години след Възнесението на нашия Господ, когато да носиш кръста да си християнин беше тежка и опасна мисия. Христовите апостоли бяха преследвани, гонени, пребивани и нечовешки измъчвани и умъртвявани от противниците на Христовото учение, които като виждаха как то се разпространява сред народите ожесточено воюваха с апостолите, но те пратениците на Иисус Христос продължаваха апостолското си служение. И днес, такова множество хора да са в храма се дължи преди всичко на светите апостоли, първите които ръкополагаха епископи и презвитери. А най – първият от тях беше свети Апостол Андрей. Първи призован от Христа да върви след Него. Първоначално ученик на св.Йоан Кръстител, но когато чу думите му „Ето агнецът Божий” и когато Иисус Христос го призова с думите „Ела и върви след Мене” не се поколеба и оставяйки всичко друго тръгна след Него.

Събрани сме да го почетем с молитва, славословие и преклонение, продължи епископ Григорий. Само така можем да се надяваме на подкрепата му и молитвената му помощ.

Епископът ни призова усърдно да възхваляваме апостолското дело на Първозвания Христов апостол и да го призоваваме да бъде наш закрилник и помощник и да моли Бога за нас. Да се застъпва за нас и да възнася молитвите ни пред Божието лице, за да извървим достойно пътя на живота си тук и да наследим живот вечен в царството на Бога. Амин! Отец Иван изнесе мощите на св.Андрей и богомолците се поклониха и помолиха пред тях. Храмът остана до късно отворен, а много хора останаха на бдение до полунощ.

На следващия ден празничната служба започна в осем часа с утринна служба с полиелей, величание, евангелско четиво, а катавасите бяха рождественски. В началото на светата Божествена Литургия се извърши подстрижение на Красимир Васил Иванов за иподякон. На клира отново пяха множество богослови ръководени от Андрей Касабов, а епископ Григорий отслужи светата Литургия заедно с храмовите свещеници и свещенослужители от София и околностите.

Множество богомолци преизпълниха храма. Малкият ни храм едва побра всички богомолци. Хорът допълни тържеството на светата богослужба. Храмът, както и на вечернята, беше украсен с красиви пресни цветя, а иконите на свети Андрей бяха увенчани с изкусни венци. В края на светата Литургия множество богомолци взеха причастие, както и малката Андрея, кръстена на светеца от родителите си - горещо вярващи млади богомолци в паството на храма на първозвания апостол. Към края на богослужбата многолюден народ започна да се тълпи и нарежда на опашка навън за раздаването на чорба, жито, хляб, царевица и други храни, които всяка година на този ден се приготвят и раздават от храма за около 500 души. Епископ Григорий преподаде патриаршеския богослов и пастирско благопожелание от негово светейшество, патриарх Максим, както и поздравления за именния ден на Андрей Касабов, главен секретар на Софийската Митрополия и отново разказа за апостолското дело на св.Апостол Андрей Първозваний, за множеството страни, в т.ч. днешна Русия, Украйна, Гърция, България в които е проповядвал и обръщал хората към Светлината на Истината - Христос. Разказа и за мъченическата му смърт в град Патра, но и за пламенната готовност на светеца да се представи за слава на Бога в царството Му независимо от мъките, които трябвало да претърпи.

В отговор о.Иван благодари на епископа и на негово светейшество патриарха и разказа накратко за храма, за неговото построяване и предназначение за слава Божия и възхвала на свети Апостол Андрей Първозваний и за прослава на героите опълченци, които по храброст са подражавали на светеца патрон на този храм, който днес чества светлото тържество на празника си.

Здраве и живот и спасение на всички, които се погрижиха този празник да бъде благолепен, блестящ и достоен за патрона си, чиято памет се чества днес. Свети Андрей моли Бога за всички нас! Амин!

30.11.2010 г.
София

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.