Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Храм „Св.Апостол Андрей Първозваний” празнува своя храмов празник - 30.11.2011г.

На 29.11.2011г. за пореден път, съгласно дългогодишната православна традиция, се изпълни предпразничната богослужба в навечерието на храмовия празник за чест и прослава на патрона на църквата Първозвания Христов Апостол свети Андрей.

В празничното вечерно богослужение взеха участие множество столични иереи, оглавени от протосингела на Софийската Митрополия о.Ангел Ангелов с храмовото духовенство и архимандрит Теофан. На клира пееха църковни певци с ръководител Андрей Касабов – секретар на Софийската Митрополия и клиросни певци от други църкви, дошли да прославят св.ап.Андрей.

Църквата, както винаги за празника, беше тържествено украсена, блестяща в светлини, чистота и благолепие, благодарение на ревностните служители и богомолци - помощници. Красиви венци украсяваха иконите на първозвания апостол, както в църквата, така и над входната врата, където гирлянди от светлини осветяваха мозаичната икона на светеца. Светлините от кристалните полилеи заливаха храма с ярката си светлина, а ангелогласното църковно пение на клиросните певци изпълваше сърцата ни с духовна наслада. Всички бяхме едно в молитвеното тържество на празника - свещеници, певци и миряни.

Храмът беше отворен до късно през нощта за всички, които искаха да се поклонят на чествания Христов апостол.

На сутринта празничната богослужба започна с утринна и след това Божествена света Литургия. Храмовото духовенство и богомолният народ посрещнаха Знеполския епископ Иоан, епископ Константин и свещеници от столичните храмове и тържеството на празника беше в пълнота. Множеството богомолци, препълнили храма, се наредиха на дълга опашка за да получат благословение от епископ Иоан, който като истински пастир благославяше богомолния народ. Дългогодишният служител на храма Асен беше възнаграден в празничния ден с пострижение в богослужебния чин – четец и певец на храма. Празничната архиерейска Света Литургия в пълнотата на благодатта си беше увенчана със свето Причастие, като голям брой богомолци бяха удостоени с приемането на светите Христови дарове. В духа на празника беше и словото на епископ Иоан, който искрено изрази съжалението си, за отсъствието си на предпразничната служба, предишната вечер. Думите на епископа бяха: „Тази църква е жива със своята енория. Аз зная колко народ идва в църквата на богослужение, особено за храмовия празник”. Епископ Иоан поздрави и благодари на предстоятеля на храма, ставрофорен иконом Иван Касабов за ревностното му всеотдайно служение повече от 40 години в този храм. В боговдъхновеното си слово епископ Иоан говори за знаменателните събития в човешкия живот, свързани с духовното издигане на човека със следните думи. Когато човек се издига духовно, той има искрената радост и чувство, че Бог е с него и благодарение на благодатта Божия е това, което е, според думите на ап.Павел. Епископ Иоан говори за трудните години на ранното християнство, когато Христовата Църква се е борила да установи своите истини, своето твърдо учение и проповед. Първият век след Рождеството по плът на нашия Спасител Господ Иисус Христос е било време на изпитания, но и на духовно въздигане за мнозина, което е дало трайно отражение на Църквата и спомогнало за привличането на мнозина към Христовата Църква.

И когато говорим за свети апостол Андрей Първозваний, първият призван от Иисус Христос апостол на проповед, ние не можем да не се зарадваме за тези моменти на духовно издигане на човека, когато се прави съдбовния и спасителен избор да се върви след Христа, със Христа и във Христа. Избор, който човек прави когато сърцето, умът и волята му са готови за това духовно тържество. Първозваният апостол Христов със сърцето си знаеше, с ума разбираше и с волята си проумяваше думите, с които Христос го призова.

Много хубави думи каза епископ Иоан за съвременния човек, църквата, необходимостта от православна грамотност за учениците и най-малките наши братя, грамотността която нашите прадеди винаги са имали учейки в училище Закон Божий. За бездуховността и тревожните явления в света днес, когато грехът се смята за добродетел, а добродетелта за грях, хората масово живеят не почитайки християнските ценности и морал. За примера, който трябва да дават християните и най-вече духовенството с праведния си живот в Христовата истина и силната непоколебима вяра в Светата Троица и установленията на Православната Църква.
Отбелязан беше така също и празникът на българския патриарх Максим, който на този ден навършва юбилейните 70 години от своето монашеско пострижение. Цял един човешки живот в неотклонно служение на Бога. Присъстващият отец Мина, предстоятел на катедралния храм „Света Неделя”, пък навършва на днешния празничен ден 31 години от ръкополагането му за свещеник в нашия храм. Поздравен беше и секретарят на Софийската Митрополия и отличен клиросен певец и ръководител на църковните певци - Андрей Касабов. Поздравени бяха всички свещенослужители, служители, певци, хора и диригента на църквата. Като истински пастир епископът призова страдащите за търпение и завърши с думите: „Поздравявам всички вас, обични в Господа братя и сестри!”.

Отец Иван Касабов допълни към думите на епископа, че празнуваме и десет години откакто с тържествено литийно шествие беше донесена в храма частица от светите мощи на св.Апостол Андрей Първозваний, която оттогава всяка неделя по време на светата Литургия се изнася за поклонение.
Радостта на празника – да бъдем в дома Христов беше в пълнота, а също и благодатта, която всеки отнесе в дома си.

Слава Богу за всичко!

30.11.2011 г.
София

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.