Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Празник в чест на св.Апостол Андрей Първозваний в едноименния храм в София
на 30 ноември 2016г.

 

снимки

Празничните богослужения в храма започнаха на 29 ноември с водосвет в 16ч., а в 18ч. започна празничната вечерна служба. Отец предстоятелят Стилиян оглави службата в съслужение със столични свещеници. Г-н Андрей Касабов заедно с други църковни певци пееха на клира. Присъства и множество богомолен народ. Олтарните икони на Иисус Христос, света Богородица и особено на св.Ап. Андрей бяха украсени с венци от свежи цветя, орхидеи в нежни цветове и много зеленина. Богато беше украсен и кевориума на св.Андрей с гирлянди от бели рози, както и иконата на проскинетария, поставена в центъра на храма. В края на службата се извърши петохлебие, от което се раздаде на всички присъстващи заедно с интересно оформена иконка на свети Апостол Андрей за благословение и спомен от празника. Радостта от настъпващия празник озари лицата на присъстващите богомолци, всички се поздравяваха с празника и напускаха Божия храм с празнично оживление.

В деня на самия празник утренята започна в 8ч. Отрано заприиждаха боголюбивите християни. Всеизвестна е голямата почит към светеца и неговия храм, единствен не само в София. Всички, които го почитат желаеха да бъдат в този празничен ден в Божия дом, посветен на първия от тези, които Го последваха. Може би малцина знаеха, че тази година се навършват 90 години от освещаването на храма, но както и всяка година в този ден, множество народ изпълни неголямата ни църква. За всеобща радост църковните камбани тържествено огласиха пристигането на Негово Светейшество Патриарх Неофит. В 9:30ч., както беше предварително обявено, започна Божествената Света Литургия, оглавена от Браницкия епископ Григорий в съслужение с Главния секретар на Светия Синод архимандрит Герасим, монаси от Дивотинския манастир, както и множество свещеници. Клиросните певци отново бяха оглавени, както и предишната вечер, от г-н Андрей Касабов – секретар на Софийска Митрополия и брилянтен църковен певец. Предстоятелят на храма о.Стилиян Табаков беше отличен от Негово Светейшество, Патриарх Неофит с офикията протойерей. Тържествено бе оповестено встъпването на о. Стилиян като нов предстоятел на храма, на мястото на пенсиониралия се вече о.Иван Касабов. На отец Иван беше поднесен букет от красиви цветя и му бе изказана сърдечна благодарност за четиридесет годишното му дръзновено служение, за неуморните му трудове в резултат, на които храмът е в отлично състояние, скоро ремонтиран, укрепен и велелепно украсен, а енорията е духовно жива и обгрижена. Отец Стилиян получи пожелание за успешно служение, а той от своя страна благодари на Негово Светейшество за оказаното му доверие и офикия и изказа топли думи за работата на предшественика си о.Иван. Г-н Андрей Касабов беше поздравен за имения си ден с топли благопожелания.

Много богомолци приеха свето причастие. Раздаваха се сварено жито и царевица, както и разни печива и хляб за здраве. Беше ден на духовна радост и братско съпреживяване. Всички отнесохме в домовете си благословението от храма и мирния радостен дух от духовния празник в чест на първия Христов ученик и апостол Андрей. По неговите свети молитви Бог да ни прощава, просвещава и спасява. Амин!

30.11.2016г.

София

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.