Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
Път на мощите | Орден "За вяра и вярност"
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  История на храма > Орден "За вяра и вярност"
 
История на храма
Житие и тропар на Свети Андрей
Галерия
Православн календар
Архив енорийски живот
Младежко ядро на храма
Беседи
Бдения
Проповеди
Поклоннически пътувания
 
 
 
 

Орден в името на св. ап. Андрей Първозваний

Свети апостол Андрей, родом от Витсаида, брат на Симон (апостол Петър) и ученик на Йоан Кръстител, от когото научава, че Иисус е Божият Агнец. Пръв последвал Спасителя, след това намерил брата си Симон и му съобщил радостната вест: "Намерихме Месия!" и го завел при Христос. Двамата братя обаче продължили да се занимават с риболовство. Именно на тях по-късно Спасителят, като ги вижда на брега на Галилейското море им казал: "Вървете след Мене и Аз ще ви направя ловци на човеци" (Мат. 4:19)

В името на Свети Апостол Андрей Първозваний в 1699 г. Петър Първи учредява орден, връчван за вярност, храброст и други заслуги пред държавата. Девизът на ордена е "За Вяра и Вярност". Андреевският орден се състои от златен кръст, синя лента, сребърна звезда с осем лъча и златна верижка. Това е първият и най-висш руски орден. В същата година бил учреден и Андреевският флаг (син кръст върху бяло платно) за бойните кораби от руския военноморски флот.

От скай форум

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания  

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.