Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Проповед
в Неделя на Преп. Мария Египетска - 21.03.2010

Светата Православна Църква е постановила през Великия пост да се припомня житието на преподобната Мария Египетска. Четвъртък през петата седмица на Великия пост, на утрената се чете целият Велик покаен канон на свети Андрей Критски, като 18 тропари (песни) от този канон са посветени на преподобната Мария (Мариино стояние).

Наред с Великия канон за ободряване на духовните труженици, Църквата постановила да се сочи житието на преподобната Мария Египетска като образец за истинско покаяние и с примера й да се назидават вярващите, „да не униваме, нито да се отчайваме, ако някога бъдем улавяни чрез прегрешения“. Повествованието на света Мария е образец за истинско покаяние и неизречимо Божие човеколюбие към ония, които искрени желаят да се освободят от греховете си.

Преподобна Мария Египетска е починала на 1 април 530 г. на Велики четвъртък. Свети Софроний, патриарх Йерусалимски, живял в VII век е записал житието й. Свети Йоан Дамаскин се изказва похвално за Софрониевото жизнеописание на света Мария Египетска. Той (св. Софроний, се ппразнува на 11 март, а преподобният старец Зосима на 4 април през I половина на VI век.

Историята на християнската вяра, тъй богата с всевъзможни примери на издигане човека от низините във висините, чрез мощните християнски средства на спасението, най-мощното от които е покаянието, е отделила една от най-първите свои страници за житието на преподобната подвижница, терзана от скорпионите на плътския грях, Мария Египетска, която се явява еталон на разкаяние, в неговата най-ярка форма, а също така и образец на едно невероятно издигане на мрака и нечистотиите на замните низини в лазурите на висините, озарени от вечната светлина на незалязващото Слънце, Господа нашего Иисуса Христа.

Това житие на тая, осветена от своето вътршно мъченичество, грешница, станала скъпа за небесата праведница е поучително в известна степен за всеки християнин, давайки му увереност в силата на покаянието и в най-възможните възможности, които предлага Христовото учение на всяка човешка душа – па била тя и най-загубената – да може да се спаси. Това, което за нас е трудно, за Бога е лесно: за Бога няма нищо невъзможно – стига да знаем как да се обърнем към него и как да изпросим неговата подкрепа и помощ.

На Бога е по-скъпа душата, която се издига от мрачните пропасти на греха – където горят огньове и се разпалват страдания, отколкото душата, която благодушевствува в равнището на дребните грехове и дребните добродетели.

Това ни говори и живота на Мария Египетска, която победи страшния бяс на блуда, която се изтръгна чрез усилия и изпорсена Божия помощ от лапите на дявола и която 47 години със свирепа суровост към себе си е очиствала плътта и душата си от язвите на греха, докато срещнала смъртта – самичка, сама с Бога.
Това става в края на 5 век и началото на 6 век след. Р.Хр., когато утихнали гоненията и ересите и когато Христовата църква почнала да се развива в лоното на мир и спокойствие.

За мнозина невярващи това житие може да се покаже приказка от хубавото старо време – проказка за старци и деца. За тия невярващи, разбира се, не се разказва това трогателно и назидателно, поучително животоописание. Може би, някой невярващ подобно на Мария Египетска, един ден някога в час на дълбока безисходност и тъга – да потърси сам вратите на храма, Всечестният кръст в него, и да се измъчва, че не може да прекрачи вискоия праг на този храм, докато не се досето да обърне взор към застъпницата.... Тогава може би, ще разбере и настоящия разказ за житието на грешницата, която, както всичко в християнската история и битие е символично, и съдържа в себе си онова, което всеки от нас носи сам в себе си, повече или по-малко – ада или рая.

За вярващите, обаче, това житие е приятна и поучителна повест за силата и значението на покаянието – пред себе си и Бога – съпроводено с усилия и подвиг, а образът на Мария Египетска е образ на разкаяние и съвършенство. Живата християнска душа не може да не тръпне пред разказа на един живот, който страданието и молитвата са обърнали от обикновен живот в житие на вяра, благочестие и святост.

Господи, по застъпничеството на твоята славна угодница – света Мария Египетска, дай сили на душите ни да тръгнем по чистия път на истинското покаяние, за да стигнем Твоя свят Чертог осветени и очистени от сквернотата на нашите грехове. Амин.


Тропар на света Мария Египетска:

При тебе, майко, спасението по този начин се извърши:
като прие кръста, си последвала Христа,
и с делата си ни учиш да презираме плътта,
понеже е преходно,
грижейки се за безсмъртната си душа.
Затова, заедно с ангелите се радва, преподобна Марийо, духът ти.

Кондак на света Мария Египетска:

Отбягвайки мъглата на греха,
озарила сърцето си със светлината на покаянието,
славна, ти си дошла при Христа.
Принесла си Му за милостива молитвеница
Неговата всенепорочна и свята Майка.
Затова, намерила прошка на прегрешенията си,
завинаги се радваш с Ангелите.о.Иван Касабов

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.